9. august 1998 kell 22:00

Levimas on uus trend

Kasu läinud nädalal kolmveerandi Rakvere Lihakombinaadi aktsiapaki müügist HK Ruokatalole on mitmepoolne. Eesti ettevõtjad saavad raha, mida edasi investeerida -- Toomas Kõuhkna põhjendas RLK aktsiate müüki just tekkiva võimalusega investeerida teistesse toiduainetööstusega seotud projektidesse. Ka kombinaat ise saab juurde investeeringuid, mis hõlbustavad tootmise viimist euronõuetele vastavaks. Uue võimsa omaniku tekkimine lisab töötajaile kindlustunnet ja efektiivsema töötegemise oskusi. Abi saadakse Rigas Miesnieksi jaluleaitamisel, mis seniste omanike jõul oleks venima jäänud. Soomlaste osalus kombinaadis annab seni edukalt Ukrainas, Lätis ja Leedus viinenerid müünud lihakombinaadile lootuse mõn-da vorstisorti ka põhjanaabrite juures turustada. Lõppkokkuvõttes tähendab see tehing Rakvere Lihakombinaadi väärtuse suurenemist ja mõjub soodsalt kogu Eesti turule.

Tehing näitab aga ka uue trendi levimist Eesti majanduses. Iga hinna eest ise punnitamise ajad on möödas ja sellesse võib ainult soosivalt suhtuda, kui meie ärimehed ettevõtte arengu huvides oma firmadest välismaalaste kasuks loobuvad. On ju välisinvestorid nii mõnegi kiratsema kippuva ettevõtte jalule upitanud.

Tendents on märgatav. Hiljuti tulid suured välis-osalused sisse Meediakorpi ja Postimehe kontsernidesse. Tekstiilitootja Marat müüs enamusosaluse Finn-wearile. Kuuldused levivad Fazeri huvist Kalevi, Skanska huvist Koger & Sumbergi vastu jne.

Hetkel kuum