Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ülemaailmne seisak tulekul

  Jaapan on juba seisakus. Hiina sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasvu aeglustumine võib sundida valitsust valuutat devalveerima. Paljud väiksemad Aasia riigid kogevad suurimat majanduskriisi viimase poolsajandi jooksul. Vene rubla on vabas languses. Järgmine kriisipiirkond võib olla Ladina-Ameerika. Ka New Yorgi börs on hakanud vappuma. Kui palju on veel vaja halbu uudiseid, et lennuk nina ees maha sööstaks, küsib The Economist.
  Osa analüütikute seisukoha järgi on seisak juba käes. Selle aasta maailma majanduskasvuks ennustatakse alla 2%, mis on sama kui 1991. a ja veidike rohkem kui 1982. ja 1875. a, mis kõik on olnud ülemaailmse majandusseisaku aastad. Nonde aastate eripäraks oli see, et taandolukorras olid tööstuslikult arenenud riigid, samal ajal kui arenguriikides majanduskasv jätkus. Nüüd on hädas just arenevad turud. Kui ka USA ja Lääne-Euroopa majanduskasv peaks aeglustuma, ongi käes rahuaja suurim kriis 1930. aastate depressioonist peale.
  Nüüd, kui finantskriisid on hakanud levima ühest arenguriigist teise, on üleilmse seisaku oht järsult suurenenud. Kriitiline on see, mis juhtub USAs, kes annab viiendiku maailma kogutoodangust. Seni on Aasia mõju olnud USA-le soodus: odavad impordihinnad ja tugev dollar on aidanud inflatsiooni madalal hoida. Aga ekspordi vähenemine ja suurenev import lisavad USA jooksevkonto puudujääki.
  Praegu, mil kapital jookseb arenevatelt turgudelt USA pankadesse ja väärtpaberiturule, on defitsiiti hõlpus katta. Aga mis siis, kui välisinvestorid asuvad Wall Streetilt raha välja tõmbama? TE-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Andre Nõmm: kapitalism ei lakka rohepöörde tõttu olemast
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Enne, kui ESG investeeringud temperatuuri jahutama hakkavad, võivad nad vahel liiga kuumaks kütta ühte ja sama alusvara, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm
Aasia turud võnkusid vaikselt, USA pidas kauplemispüha
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid tõusid minimaalselt, suuresti Ühendriikide riigivõlakirjade tootluse hüppelise kasvu tõttu. Ameerika investorite prognoos, et USA-Hiina suhted on paranemas, osutus valeks, vahendab Bloomberg.
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid tõusid minimaalselt, suuresti Ühendriikide riigivõlakirjade tootluse hüppelise kasvu tõttu. Ameerika investorite prognoos, et USA-Hiina suhted on paranemas, osutus valeks, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lennud täituvad aina rohkem, kvaliteet paraneb sügisel
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.
Euroopa pankurite rahapeole otsitakse pidurit
Euroopa Keskpank otsib võimalusi peatamaks kommertspanku teenimast üliodavate laenuskeemide abil miljardeid lisaeurosid, vahendab Financial Times.
Euroopa Keskpank otsib võimalusi peatamaks kommertspanku teenimast üliodavate laenuskeemide abil miljardeid lisaeurosid, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.