16. september 1998 kell 22:00

Üleskutse pettusele

Jürgen Ligi materdab oma 15. septembri artiklis armutult Keskerakonna astmelise tulumaksu ideed. Siltide kleepimise tuhinas läheb oravapartei esindaja kahetsusväärselt labaseks, pannes ühte katlasse võilaod, kantpead ja sotsiaaltoetused.

Reformierakondlaste eesmärk on kleepida Keskerakonnale külge vassimise silt ja kiita taevani olemasolevat maksusüsteemi. Iga muutus, mis vähendaks sotsiaalset kihistumist, oleks vastuvõtmatu Milton Friedmanni Maarjamaa jüngritele.

Ligi ei tee märkamagi, et astmelise tulumaksu idee on leidnud laia toetuspinna. Alustades ESSi suuromanikust Urmas Sõõrumaast ja lõpetades Columbia ülikooli politoloogi Piret Loonega.

Ligi artiklitest võib välja lugeda, et koos mõttekaaslastega on ta valmis astmelise tulumaksu jõustumisel Eestimaa tolmu jalgadelt pühkima vaid seepärast, et neil tuleks paar tuhat krooni enam tulumaksu maksta.

Arvan, et Ligi solvab paljusid jõukaid inimesi, kes on enesestmõistetavalt oma kodumaa patrioodid ja ei kavatse põgeneda maksude suurenemise eest ega plaani ka makse varjama hakata. Praegune maksusüsteem on kasulik rikastele. Vaesemad kulutavad oma raha Eestis, makstes ka käibemaksu. Rikkamad aga välisriikides.

Naeruväärne on väita, et ühesugune maks on sügav sotsiaalne kompromiss. Kui see oleks nii, poleks Keskerakond oma eelnõu esitamisega iial nii suures ulatuses toetust leidnud.

Reformierakonna jaoks on Eesti arengu võti võimalikult inkubaatorlike tingimuste loomine paarikümnele rikkale perekonnale. Reformierakonnale tundub väga meeldivat Ladina-Ameerika variant.

Reformierakondlaste põhitrump tundub olevat eelarveauk. Majandusanalüütik Mart Remmli arvates ei tuleks oletatavast vähemlaekumisest suurt numbrit teha.

Remmel on juhtinud ka tähelepanu, et ühesugune tulumaks pärsib majandust palju rohkem kui astmeline.

Itaalia teadlased on tõestanud, et mida enam ühiskond kihistub, seda rohkem hakkab see pidurdama majanduslikku aktiivsust. See aga, et proportsionaalne tulumaks soodustab kihistumist, on üldteada ja selle vastu pole vaielnud ka Jürgen Ligi.

Hetkel kuum