• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Üleskutse pettusele

  Jürgen Ligi materdab oma 15. septembri artiklis armutult Keskerakonna astmelise tulumaksu ideed. Siltide kleepimise tuhinas läheb oravapartei esindaja kahetsusväärselt labaseks, pannes ühte katlasse võilaod, kantpead ja sotsiaaltoetused.
  Reformierakondlaste eesmärk on kleepida Keskerakonnale külge vassimise silt ja kiita taevani olemasolevat maksusüsteemi. Iga muutus, mis vähendaks sotsiaalset kihistumist, oleks vastuvõtmatu Milton Friedmanni Maarjamaa jüngritele.
  Ligi ei tee märkamagi, et astmelise tulumaksu idee on leidnud laia toetuspinna. Alustades ESSi suuromanikust Urmas Sõõrumaast ja lõpetades Columbia ülikooli politoloogi Piret Loonega.
  Ligi artiklitest võib välja lugeda, et koos mõttekaaslastega on ta valmis astmelise tulumaksu jõustumisel Eestimaa tolmu jalgadelt pühkima vaid seepärast, et neil tuleks paar tuhat krooni enam tulumaksu maksta.
  Arvan, et Ligi solvab paljusid jõukaid inimesi, kes on enesestmõistetavalt oma kodumaa patrioodid ja ei kavatse põgeneda maksude suurenemise eest ega plaani ka makse varjama hakata. Praegune maksusüsteem on kasulik rikastele. Vaesemad kulutavad oma raha Eestis, makstes ka käibemaksu. Rikkamad aga välisriikides.
  Naeruväärne on väita, et ühesugune maks on sügav sotsiaalne kompromiss. Kui see oleks nii, poleks Keskerakond oma eelnõu esitamisega iial nii suures ulatuses toetust leidnud.
  Reformierakonna jaoks on Eesti arengu võti võimalikult inkubaatorlike tingimuste loomine paarikümnele rikkale perekonnale. Reformierakonnale tundub väga meeldivat Ladina-Ameerika variant.
  Reformierakondlaste põhitrump tundub olevat eelarveauk. Majandusanalüütik Mart Remmli arvates ei tuleks oletatavast vähemlaekumisest suurt numbrit teha.
  Remmel on juhtinud ka tähelepanu, et ühesugune tulumaks pärsib majandust palju rohkem kui astmeline.
  Itaalia teadlased on tõestanud, et mida enam ühiskond kihistub, seda rohkem hakkab see pidurdama majanduslikku aktiivsust. See aga, et proportsionaalne tulumaks soodustab kihistumist, on üldteada ja selle vastu pole vaielnud ka Jürgen Ligi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
ELMO Rendi aktsia püüdleb IPO hinna juurde tagasi
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.