• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas SEB võib Hansapangast loobuda?

  Kogu see protsess annab nii selgelt suure-ma osaluse Swedbankile, et ma ei usu, et SEB tahab edasi minna. Swedbank ja SEB on Rootsi pangandusturul konkurendid ja mina ei usu, et nad Hansapanga suuraktsionäridena sõbralikult koos eksisteerivad. Raske on aga öelda, kuidas SEB oma osalusest Hansapangas loobub.
  Oleks väga tore, kui pank Hansapangast loobudes valiks Ühispanga, sest siis tugevneks oluliselt ka teine Eesti pank. See oleks positiivne, aga ma ei usu sellesse.
  Ma ei arva, et Swedbanki ja SEBi huvi näol Hansapanga vastu on tegemist finantsinvesteeringuga, sest keskmine hind, millega nad on aktsiaid soetanud, on tänasest turuhinnast kõrgem ja oluliselt kõrgem sellest turuhinnast, mis oleks, kui Swedbanki ja SEBi vahelist võitlust poleks siin turul toimunud. Kui on ostetud sellistelt tasemetelt, siis ei saa seda käsitleda finantsinvesteeringuna.
  Mitte mingil juhul ei võta Swedbank Hansapanka üle. Swedbanki poliitika on olnud selline, et ta tahab olla suhteliselt suur vähemusaktsionär, ja see on nende eesmärk ka siin.
  Swedbank on juba välja öelnud, et kui nad peaksid kogu emissiooni omandama, siis on nende eesmärk mingil hetkel oma osalust vähendada.
  Raske on muidugi SEBi eest midagi ütel-da. Kuna emissioonis müüakse aktsiad proportsionaalselt, siis on SEBil võimalik osaluse protsenti säilitada.
  Kuna turul on praegu aktsia hind madalam, kui Swedbanki garanteeritud 100 krooni aktsia eest, siis on SEBil võimalus praegu turult aktsiaid ostes oma osalust suurendada. Millised aga nende plaanid võivad olla, on raske ennustada.
  Arvan, et mõlema Rootsi panga eesmärk on teenida kasumit. Hansapank on üks suurema kasumiga pankasid Eestis. Kui SEBi soov on teenida kasumit, siis ei ole probleem selles, kas nende osalus on Hansapangas väiksem või suurem kui konkurendil. Küsimus on, kuidas kasumi tootmist mõjutada. SEBil ja Swedbankil võivad selles osas olla erinevad strateegiad. Kui aga võtta selle loogika järgi, et üks on suuromanik ja teistel ei tasu enam selles pangas omanik olla, siis peaksid kõik väikeinvestorid ju oma aktsiad ära müüma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Nasdaq jäi USA indeksitest ainsana tõusurajale
USA börside sulgudes oli täna ainsana rohelises Nasdaqi liitindeks, teised suuremad indeksid langesid.
USA börside sulgudes oli täna ainsana rohelises Nasdaqi liitindeks, teised suuremad indeksid langesid.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.