17. september 1998 kell 22:00

Paikusel avatakse Balti moodsaim saeveski

Paikuse saeveski maksimaalne tootmismaht on 140 000 tihumeetrit kuiva saematerjali aastas ja sellise võimsuseni tahetakse jõuda sajandivahetuseks. Paikusel kasutatakse esimesena Baltimaades laserjuhtimisel töötavaid freesiga kombineeritud ketassaage ja automaatseimerit, mis võimaldab saagida 10--60sentimeetrise läbimõõduga palke.

«Saekompleksi fenomen seisneb selles, et siin on võimalik palki ka ilma sorteerimata saagida, sest laser ja automaatika paigutavad palgi väljatulekut arvestades ise saed ja freesid ümber,» ütles ASi Paikuse Saeveski tegevdirektor Tõnu Järv.

«Pärnusse oleks keegi suure saetööstuse rajanud niikuinii, seepärast oli Paikuse saeveski rajamine omanike strateegiline otsus,» ütles ASi Paikuse Saeveski 59 protsendi aktsiate omaniku ASi Forestex juhatuse esimees Tõnis Mäerand. Tema sõnul annab Pärnu sadama lähedus firmale logistilist võitu 30--40 krooni tihumeetri kohta, mis võimaldab edukalt konkureerida palgiturul.

Kuni 90 protsenti toodangust müüb AS Paikuse saeveski Hollandisse, Prantsusmaale, Inglismaale, Iirimaale, Saksamaale ja Põhja-Aafrika riikidesse.

Pärnu suuremad saetööstused AS Tarriks, AS RA Grupp ja AS Metsavester loodavad uue firmaga koostööd teha ja nii vähendada palgieksporti Pärnu sadamast.

ASi Paikuse Saeveski aktsiakapital on 54,4 miljonit krooni, mis on Eesti saeveskite suurim. Firma omanikud on ASid Forestex (59%), Lemeks MT (20%), Karo Mets (10%), Pärnu Mets (10%) ja ASi Forestex töötajad (1%).

Eesti suurim saetööstus on Imavere saeveski.

Hetkel kuum