6. oktoober 1998 kell 22:00

Rehvifirma Hansapangaga kohtusse

Tallinna Soojus vabanes väikese kummimüügifirma laenu käendusest Hansapangaga kokkuleppel kuu aega tagasi, sest panga võlgade sissenõudmisega tegelev tütarfirma OÜ Balti Realiseerimiskeskus ostis nõude üles ja nõuab nüüd ise raha tagasi D-Rehvidelt.

Balti Realiseerimiskeskuse avalduse põhjal on D-Rehvide suhtes algatatud pankrotimenetlus, pankroti väljakuulutamist arutab linnakohus 20. oktoobril.

D-Rehvide juhatuse esimees Lauri Vitsut keeldub ajutisele pankrotihaldurile firma raamatupidamisdokumente andmast ja teda ähvardab kuni kolm kuud aresti.

6 mln kr laenuga maksti kinni ühe teise firma, D-Rehvidega omanike kaudu seotud ASi Apex Racing kunagist laenu Hoiupangale. Tallinna Soojus käendas laenu, sest Apex Racingu omanik Urmas Põld lubas korraldada soodsa laenu Jaapanist oma äripartnereilt ja vahendada Tallinna Soojuse juhtide äri Lukoiliga Venemaalt, kust loodeti soodsat kütust.

Käenduse tõttu olid D-Rehvide eelkäija OÜ Barcelia osakud Tallinna Soojusele panditud ja soojatootja osales aktiivselt autokummide müügiprotsessis.

Vitsut, kes ostis D-Rehvid kevadel, ütles, et laenuleping Hansapanga eelkäija Hoiupanga ja D-Rehvide vahel on teeseldud, kuna laen ei kajastu firma bilansis. Siis oli laenu makstud umbes miljon krooni, 5 mln oli maksmata.

Vitsuti sõnul ei saa 1996. aastal Hoiupanga ja D-Rehvide vahel sõlmitud lepingut laenulepinguks pidada, sest Hoiupank ei andnud D-Rehvide omandusse raha. Ka puudub tema sõnul õiguslik suhe D-Rehvide ja kunagi seda laenu kasutanud Apex Racingu vahel. Suhe oli vaid omaniku isiku kaudu.

Balti Realiseerimiskeskuse arendusjuht Hjalmar Liivik teatas eile, et teda üllatab Vitsuti väide, nagu poleks D-Rehvid raha saanud.

Hetkel kuum