20. oktoober 1998 kell 22:00

Tollimaakler tüssab kliente

Eile saatis advokaadibüroo Pohla & Hallmägi välja teatisi, milles palub OÜ A.V. Monitor võlgnikel raha kanda välismaal registreeritud firma Scot Industries Inc arvelduskontole Hansapangas. Tartus tollimaakleri teenust pakkunud A.V. Monitori tegevuslitsents on maksevõlgade tekkimise tõttu peatatud. Firma juhataja Hannes Lentsius ja tema isa, firma direktor Hans Lentsius püüavad pankrotiseisus firmast raha kõrvaldada. A.V. Monitori klientide riigimaksete adresseerimine offshore-firma kontole näitab selget soovi klientide riigimakseid kõrvale kantida, jättes oma senised kliendid riigi ees ikkagi võlglasteks.

Välismaal registreeritud äriühingu Scot Industries Inc volitatud esindaja Jüri Ploom advokaadibüroost Pohla & Hallmägi ütles, et vastavalt nõudeõiguse loovutamise ja õigusabi lepingule on kogu info konfidentsiaalne.

«Arvan, et lähipäevil võib nii kannatada saada sadakond firmat, kelle maksetähtajad on käes või just saabumas,» teatas OÜ A.V. Monitor endine raamatupidaja Reet Haljassaar. Riigile võlgneb oma klientidele tollimaakleriteenust pakkunud Monitor Eestisse saabunud kaupade eest aktsiisi- ja käibemaksuna vähemalt 8,8 miljonit krooni.

«Minu jaoks pole see advokaadibüroo kiri mingi paber ja ma ei kavatse sellele reageerida ega raha märgitud kontole kanda,» ütles ASi Aardla Hulgikaup pearaamatupidaja Heili Kirtsi.

«Peatasime igasugused maksed OÜ-le A.V. Monitor, sest lepinguvälistele kontodele raha kandmist ma õigeks ei pea,» ütles ASi Arpeks Kaubandus juhatuse esimees Ago Vilumaa, lubades maksude küsimuses suhelda otse tolliga.

Riigimaksude välisfirma arvele kandmisse suhtuvad umbusuga ka AS Isover-Klaasvill ja paljud teised A.V. Monitori kliendid.

Hans Lentsius on ilma firma teise omaniku Triinu Haljassaare nõusolekuta Ühispangast sularahas välja võtnud ligi 800 000 krooni ettevõtte raha ja püüab pankrotiseisus firma kinnistut ümber vormistada.

OÜ A.V. Monitor ruumides tegutseb sellest nädalast alates OÜ Smicard.

Hetkel kuum