10. november 1998 kell 22:00

Valitsus toetab õlleaktsiisi ühtlustamist WTO reeglite järgi

Valitsuse seisukoht oli põhimõtteliselt toetav, kuid rahandusministeeriumil on selle suhtes mõningaid märkusi, ütles valitsuse pressiesindaja.

WTO reeglite järgi on erinev aktsiisimäär kodumaisele ja importtootjale või selle sõltuvusse seadmine tootmismahust keelatud. Samuti ei luba WTO reeglid kehtestada lahtisele veinile madalamat aktsiisi villitud veinist.

Riigikogu väliskomisjoni algatatud eelnõu seaks aktsiisi sõltuvusse õlle kangusest. 4,7mahuprotsendilise alkoholisisaldusega õlle liitri aktsiis oleks 2 krooni, vahemikus 4,7 ja 7 mahuprotsenti -- 3 krooni ja kangema kui 7kraadise õlle aktsiis 6 krooni.

Kuni 15 mahuprotsendi kangusega veini aktsiis oleks väliskomisjoni ettepanekul 10,4 krooni, kangematel 15,6 krooni.

Teraviljaseaduse muudatus näeb ette samuti ühtlustamise WTO nõuetega. Riigikogu väliskomisjoni esimees Eino Tamm märkis, et organisatsiooni põhimõtted ei luba kvootide kasutamist impordi piiramiseks, mistõttu kehtiv normistik takistab läbirääkimisi.BNS

Hetkel kuum