Reuters/Scanpix • 29. november 1998 kell 22:00

Exxon ja Mobil kinnitasid liiduplaane

Reedel kinnitasid maailma suurim naftakontsern Exxon ja USA suuruselt teine naftakompanii Mobil käimasolevaid liitumisläbirääkimisi. Informeeritud allikate teateil võib ametlikku teadet oodata juba homme.

Liitumisel tekib 247 mld dollarilise börsiväärtusega firma, mis on peaaegu kaks korda suurem 2. ja 3. kohal olevad Royal Dutch/Shell ja BP/Amoco. Tulude poolest läheb uus kontsern mööda ka General Electricust ning võib end nimetada maailma suurimaks ettevõtteks, kui käive kõrvale jätta. Selles osas on GE-l ja Microsoftil veel edumaa.

Tehingu peamine põhjus on kulude kokkuhoid. Exxonil, mis on juba praegu maailmas number 1, on vähe põhjusi firmat lihtsalt suuremaks ajada, kommenteerisid analüütikud. Ajal, mil naftabarreli hind on 11 dollarit ehk viimase 25 aasta madalaim ning rafineerimis- ja bensiinimüügi sektoris käib äge konkurents, on kulude kärpimine naftafirmadele ainus võimalus kindlalt tulevikku vaadata. Ühinenult ulatub Exxoni ja Mobili naftatoodete müügikäive aastas 2,78 mld barrelini USAs ja 2,61 mld barrelini Euroopas. Kontserni nafta- ja gaasivarud varud ulatuvad 20,74 mld dollarini.

Analüütikutele teeb rohkem muret kahe firma erinev kultuur kui USA ja Euroopa konkurentsiametnike oodatav sekkumine, ehkki ajalehtede pealkirjad kuulutavad John D. Rockefelleri kurikuulsa Standard Oil Trusti taastamisest. Nii Exxon kui Mobil tekkisid kontsernist, mille USA võimud 1911. a osadeks jagasid.

Samamoodi tükeldas USA konkurentsiamet 80. aastatel telesidemonopoli AT&T. Ka need firmad on hakanud uuesti kokku minema.

1998. aastast tõotab kujuneda firmaliitude rekord. Kõigi aegade suurimate liitude esikümnest on 9 tehingut toimunud lõppeval aastal. Varasemast pääses nimekirja vaid MCI ja Worldcomi liit. Exxoni ja Mobili liit on tööstussektori suurim muidu valdavalt pangandust ja telekommunikatsioonisektorit puudutavate ühinemiste kõrval. Kuni Exxoni-Mobili liiduni olid tööstussektori suurimad BP-Amoco ja Daimler-Chrysleri ühinemised.

Autor: REUTERS

Hetkel kuum