Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas vabamajandus-tsooni kehtestamine on õigustatud?

  Vabamajanduspiirkonda ei kehtestata teatavasti ühele juriidilisele isikule, vaid teatud alale.
  Kui peetakse vajalikuks Sillamäele vabamajandustsoon kehtestada, siis on see kuidagi arusaadav.
  Kui aga on kavas välja kuulutada vabamajandustsooniks juriidiline isik, Sillamäe vabrik Silmet, siis ma sellest aru ei saa. Räägitakse Silmeti maa-alast, mis tekitab küsimuse, miks ainult Silmet, miks ei võiks Silmeti kõrval olla ka teine ettevõte, mis võiks töötada samades tingimustes, kui ta tahab sinna investeerida.
  See on päris üllatav idee. Kahtlen, kas see riigi seisukohast on ikka kõige õigem lahendus. Mina pooldaks sellise õiguse andmist mingile regioonile, kas linnale või ka suuremale piirkonnale, mitte ühele ettevõttele. See elavdaks kindlasti selle piirkonna majanduselu. Ma ei saa aga aru, et see piirkond oleks kuidagi väga erinev teistest Eesti valulistest piirkondadest, nagu näiteks Kohtla-Järve või Narva vms.
  Kreenholmil on ka 82 hektarit maad, aga ma ei tuleks selle pealegi, et Kreenholm peaks endale eriõigusi taotlema.
  Eesti kui riigi huvi on elavdada majandust ühes või teises piirkonnas, see on riigile vajalikum kui muretseda ühe eraettevõtte pärast.
  Vabamajanduspiirkond kui selline on kindlasti Eesti majanduses edasiviiv jõud. Neli-viis aastat tagasi töötas tuleviku-uuringute instituut välja seaduseelnõu, mis reguleerinuks võimalikke loodavaid eripiirikondi. Ideed ja ideoloogiat ma igal juhul pooldan.
  Iseküsimus on nüüd see, kas ikka, omamata valdkonda reguleerivaid akte, hakata kibekiiresti tegema eripiirkonda sellepärast, et Silmetil halvasti läheb. See lõhnab natuke korporatiivsuse või onupojapoliitika järgi. Nii et ma küll ei toeta seda mõtet, et just praegu ja Sillamäel eritsooni teha. Silmet Grupp oma 500 hektariga püüab leida selle ala väärtustamise ideed ja see kõlab grupihuviliselt. Lähenevad valimised teevad koonderakondliku valitsuse kiirustamise mõistetavaks.
  Asusin seda mõtet toetama sellepärast, et Kirde-Eesti on kriisipiirkond. On selge, et seal on varjatud tööpuudus, põlevkivienergeetika nii või teisiti vabastab mõne aasta jooksul pooled töötajad. Kui me ei suuda tööpakkujaid sinna meelitada, siis tekib sügav depressioon, mis ei ole Eestile kindlasti kasuks.
  Vabamajandustsooni asutamislepingus tuleb ette näha, millised on selle territooriumi valdaja õigused ja kohustused, ning anda opereerimisõigused ka teistele firmadele. On selge, et vabamajandustsooni ei saa kehtestada ühe kitsa rühma huvides. Põhimõtteliselt peaks see olema avatud ja teadaolevatel tingimustel peaks igaüks, kel on huve ja äriplaan, saama võimaluse seal tegutseda. Territooriumi on seal piisavalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Tallinna Sadama kaubamaht vähenes 20%
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Tallinna Sadama tegi teises kvartalis suure kasvu reisijate arvus, kuid pandeemia-eelse tasemeni on veel pool teed minna.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Hinrikuse idufirma kaasas üle 7 miljoni euro
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.