15. aprill 1999 kell 22:00

ERA Panga pankrotiistung lükati aprilli lõppu

Eesti Panka esindava vandeadvokaadi Raino Paroni sõnul kuulati eelistungil ära poolte seisukohad ning pooled esitasid tõendid. «Eesti Panga tõendite hulka kuulusid moratooriumihalduri aruanne, Eesti Panga presidendi allkirjaga pankrotiavaldus ja muud dokumendid, kokku oli neid umbes 20 tükki,» rääkis Paron pärast istungit. Eesti Panga seisukoha järgi on ERA Pank püsivalt maksejõuetu. «Istung lükkus edasi 30. aprillile, siis võidakse teha juba ka asjas otsus,» lisas ta. Paroni sõnul väidab ERA Pank, et ta ei ole maksejõuetu. «Kui suur on auk, selle hinnangud on erinevad,» ütles ta.

Paron nentis, et pankrotihalduri järelduse kohaselt on auk ainuüksi EVEA Panga aktsiatega tehtud tehingutest 15,4 mln krooni. «Mis tähendab, et kohustused ületavad varasid 15,4 mln krooni võrra,» rääkis Paron. Ta lisas, et kui laenuportfelli provisjoneerida, siis suureneks auk ERA Panga bilansis veel 16,6--47,7 mln krooni võrra.

ERA Panka esindav vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et ERA Panga varad ületavad kohustusi ning seetõttu saab panga vabatahtlikult likvideerida. Istung andis alust ERA Panga väitele, et keskpank ei suuda oma väidet omakapitali negatiivsuse kohta tõendada, ütles Pilv. Ta lisas, et Eesti Pank pole omakapitali hindamise juures arvestanud, et ERA Pank provisjoneeris EVEA Panga aktsiad 21,6 miljoni krooni ulatuses. Pilv nentis, et sellega seoses oleks ERA Panga omakapital 6,2 mln krooni plussis, mis on ka ERA Panga väide kohtus. «Haldur on öelnud, et ta pole jõudnud laenuportfelli vaadata, ent me ei saa rääkida pankrotist, kui kogu nõude suurus pole teada,» lisas ta.

Pilv märkis, et ERA Pank võib puuduva raha saada ka kindlustusseltsi Polaris vara müügist. «Meie seisukoht on, et vabatahtlik likvideerimine kaitseb võlausaldajate huve rohkem kui pankrot.»

ERA Pank taotleb ringkonnakohtult pankrotihagi põhjal hagi tagamise abinõuna Andres Bergmannile ja ERA Panga juhatuse liikmetele 7. aprillil Tartu linnakohtu poolt kehtestatud elukohast lahkumise keelu tühistamist.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum