• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pooldate eraisiku tulumaksu vähendamist?

  Loomulikult ei arva kunagi ükski maksumaksja, et tema maks on liiga väike. Kuid arvan, et 26% üksikisiku tulumaks on Eesti tingimustes normaalne ja vastuvõetav. Suurendamist või vähendamist ma ei pea eriti otstarbekaks. Sest kuskilt peavad ka riik ja omavalitsused oma tulu saama. Omavalitsusjuhina ütlen, et tulumaks võiks rohkem omavalitsuse kassasse tulla.
  Praegugi on enamik Eesti omavalitsusi surmaeelses agoonias. Sellest rahast, mis laekub, on omavalitsust, eriti Paldiski-sugust, väga raske elus hoida. Ja kui see peaks veel väiksemaks minema, siis omavalitsused küll välja ei sure, aga riigi areng jääb seisma, sest riigi alustala on omavalitsus.
  Ideena olen alati maksude alandamise poolt, tulumaksu alandamise poolt iseäranis, sest minu arvates ei tule maksustada niivõrd tulu kui tarbimist.
  Teine asi on eelarve võimalus. Üksikisiku tulu moodustab siiski tohutu osa eelarvetest, kui ka kohalikud omavalitsused juurde liita. Ja see on asi, mis on praegu selgelt lokaliseeritav maksuobjektina. Ettevõtlikkus aga puudutab ikkagi ettevõtte, mitte üksikisiku tulumaksu.
  Ideaal on mitte maksta aktsiise, käibe- ja tulumaksu. Aga teine asi on see, et ühiskond ei ole kuidagi valmis kübetki oma kulutustest ära andma. Sellepärast tuleb asju järjestada. Meie järjestasime nii, et ettevõtte tulumaks kõigepealt ja üksikisiku tulumaks on järgmine. Ja seda tuleb teha tulumaksuvaba miinimumi järkjärgulise tõstmisega.
  Iseenesest mõista. Teisalt on muidugi tähtis, et ta ei suureneks, et seda tobedust, mida Keskerakond suust välja ajab, käiku ei lastaks. Ei tea, kas üks riik saab endale nii kähku maksu alandamist lubada.
  Peame endale tunnistama, et väga suur osa makse jääb ju täna saamata. Kui ikka riik korralikult tegeleb maksude kättesaamisega, siis kohalikud tulubaasid ei kannata maksu vähendamisega absoluutselt. Võiks vähendada üldist tulumaksu 2 protsenti, sest me oleme Soomest protsendiga ees. Kui üldine tulumaksukoormus oleks 24%, oleks me parem maa kui Soome. Soome firmadel oleks kasulikum maksta tulu Eestis kui Soomes.
  Praegu on rahandusministeeriumis uus tulumaksuseaduse eelnõu, mis puudutab praktiliselt ainult füüsiliste isikute, k.a füüsilisest isikust ettevõtja maksustamist. Nende majanduslikule aktiivsusele see positiivselt ei mõju. Seetõttu on Lennart Meri väljendatu aktuaalne.
  Mis puudutab palgasaajast üksikisiku tulumaksu, siis maksumaksjate liidu arvutuste järgi jääb pärast kroonipalga kättesaamist ainult 40% inimese kätte, kui võtta maha tulumaks, sotsiaalmaks, aktsiisid jne. Ja on loomulik, et inimesed eelistavad seetõttu oma tulusid mitte vormistada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.