Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pooldate eraisiku tulumaksu vähendamist?

  Loomulikult ei arva kunagi ükski maksumaksja, et tema maks on liiga väike. Kuid arvan, et 26% üksikisiku tulumaks on Eesti tingimustes normaalne ja vastuvõetav. Suurendamist või vähendamist ma ei pea eriti otstarbekaks. Sest kuskilt peavad ka riik ja omavalitsused oma tulu saama. Omavalitsusjuhina ütlen, et tulumaks võiks rohkem omavalitsuse kassasse tulla.
  Praegugi on enamik Eesti omavalitsusi surmaeelses agoonias. Sellest rahast, mis laekub, on omavalitsust, eriti Paldiski-sugust, väga raske elus hoida. Ja kui see peaks veel väiksemaks minema, siis omavalitsused küll välja ei sure, aga riigi areng jääb seisma, sest riigi alustala on omavalitsus.
  Ideena olen alati maksude alandamise poolt, tulumaksu alandamise poolt iseäranis, sest minu arvates ei tule maksustada niivõrd tulu kui tarbimist.
  Teine asi on eelarve võimalus. Üksikisiku tulu moodustab siiski tohutu osa eelarvetest, kui ka kohalikud omavalitsused juurde liita. Ja see on asi, mis on praegu selgelt lokaliseeritav maksuobjektina. Ettevõtlikkus aga puudutab ikkagi ettevõtte, mitte üksikisiku tulumaksu.
  Ideaal on mitte maksta aktsiise, käibe- ja tulumaksu. Aga teine asi on see, et ühiskond ei ole kuidagi valmis kübetki oma kulutustest ära andma. Sellepärast tuleb asju järjestada. Meie järjestasime nii, et ettevõtte tulumaks kõigepealt ja üksikisiku tulumaks on järgmine. Ja seda tuleb teha tulumaksuvaba miinimumi järkjärgulise tõstmisega.
  Iseenesest mõista. Teisalt on muidugi tähtis, et ta ei suureneks, et seda tobedust, mida Keskerakond suust välja ajab, käiku ei lastaks. Ei tea, kas üks riik saab endale nii kähku maksu alandamist lubada.
  Peame endale tunnistama, et väga suur osa makse jääb ju täna saamata. Kui ikka riik korralikult tegeleb maksude kättesaamisega, siis kohalikud tulubaasid ei kannata maksu vähendamisega absoluutselt. Võiks vähendada üldist tulumaksu 2 protsenti, sest me oleme Soomest protsendiga ees. Kui üldine tulumaksukoormus oleks 24%, oleks me parem maa kui Soome. Soome firmadel oleks kasulikum maksta tulu Eestis kui Soomes.
  Praegu on rahandusministeeriumis uus tulumaksuseaduse eelnõu, mis puudutab praktiliselt ainult füüsiliste isikute, k.a füüsilisest isikust ettevõtja maksustamist. Nende majanduslikule aktiivsusele see positiivselt ei mõju. Seetõttu on Lennart Meri väljendatu aktuaalne.
  Mis puudutab palgasaajast üksikisiku tulumaksu, siis maksumaksjate liidu arvutuste järgi jääb pärast kroonipalga kättesaamist ainult 40% inimese kätte, kui võtta maha tulumaks, sotsiaalmaks, aktsiisid jne. Ja on loomulik, et inimesed eelistavad seetõttu oma tulusid mitte vormistada.
 • Hetkel kuum
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Nordecon jätkab kahjumis tegutsemist
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Reaalajas börsiinfo
Viljandisse kohviku rajanud pere korjab miinust, aga naudib nii et vähe pole
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Äripäeva kujundused valiti Eesti paremate sekka
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.

Olulisemad uudised

Presidendi teenetemärgi saanud puidutööstur: raiemahu järsk kokkutõmbamine on ohtlik
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.