Väinu Rozental • 14. juuni 1999 kell 22:00

Estiko korrastab juhtimist

Eelmise nädala reedel lahkus poolte kokkuleppel Estiko pearaamatupidaja, Estiko nõukogu liikme Kalju Hellenurme elukaaslane Marju Abras. Üle-eelmisel nädalal sai lõpparve varem otse Hellenurmele allunud avalike juhete juht Ilona Leib. Mõlemad said seadusega ette nähtud hüvitused.

Raik ütles, et mai lõpus võeti Estiko juhatuse ettepanekul neljalt Estiko töötajalt ära prokuurad ehk allkirja- ja otsustusõigus. «Need mehed allusid otse Estiko endisele nõukogu esimehele Kalju Hellenurmele, kes samal ajal tegutses ka tegevjuhina,» rääkis Raik. «Otsustamine kinnisvara, finantsanalüüsi ja elektri ning soojuse alal käis sisuliselt juhatusest mööda.»

Eelmisel nädalal müüs Estiko Spari kauplusteketi konkurendile ASile Rema 1000 Eesti. Kaubanduse vallas müüs Estiko juba varem parfüümidega kaupleva tütarfirma ASi Hollender, tegevuse on lõpetanud AS Tartu Toidukaubad, likvideerimisel on OÜ Eniide.

Raigi kinnitusel hakkab Estiko tasapisi otsi kokku tõmbama ka kinnisvaraäris.

Raigi arvamust mööda peab Estiko tunduvalt suurendama investeeringuid tootmisse. «Estiko on seni toodangut edukalt müünud tänu sellele, et tal on oluline turupositsioon,» põhjendas Raik süsteemse marketingitegevuse ellurakendamist.

Enne Estiko aktsionäride üldkoosolekut aprilli lõpus lahvatasid vastuolud Estiko põhiaktsionäride Kalju Hellenurme ja Neinar Seli vahel. Seli väitis toona ajakirjanduses, et Hellenurm juhib Estikot nagu oma perefirmat. Seli süüdistused põhinesid faktidel, et Hellenurme elukaaslane töötas Estiko pearaamatupidajana, elukaaslase poeg Rait Abras ASi Emajõe Ärikeskus juhatajana ning et Hellenurme pojale Tarmo Hellenurmele müüdi soodsalt kaubandusfirma Hollender.

«Mina oma nina struktuurimuutustesse ja personalipoliitikasse ei topi,» kinnitas Seli reedel. «See on juhatuse esimehe otsustada.»

Mart Raigi sõnul valivad Emajõe Ärikeskuse aktsionärid järgmise nädala esmaspäeval uue nõukogu. «Ma ei tea, milliseid otsuseid võib uus nõukogu teha,» ei osanud Raik võimalikke muudatusi ärikeskuse juhtkonnas kommenteerida.

Kalju Hellenurm distantseerus ettevõtte igapäevasest tegevusest pärast Estiko nõukogu tagasikutsumist mai algul. Ta andis ära oma kabineti võtmed ning osaleb vaid nõukogu koosolekutel.

Hellenurme sõnul naudib ta praegu ilusat ilma ja puhkust, mida pole endale saanud lubada seitse aastat. «Arvan, et Estiko elab kõik üle,» oli Hellenurm napp kommenteerima ümberkorraldusi Estikos. Ta kinnitas, et ei kavatse praegu oma 10protsendilist osalust Estikos ei suurendada ega vähendada.

Estiko endise infojuhi Ilona Leiva sõnul näeb järgmise aasta kevadel Estiko aktsionäride korralisel üldkoosolekul, kuidas osanikud üht või teist muudatust Estikos hindavad. Ilona Leib, kes aitas korraldada Tartus Reformierakonna edukat valimiskampaaniat riigikogu valimistel, kinnitas, et ta ei kahetse jäämist Kalju Hellenurme leeri. Leib ei täpsustanud, kuhu ta tööle läheb, kuid lisas, et tõenäoliselt on see seotud suhtekorraldusalase tööga Tallinnas.

Estiko eelmise aasta netokäive oli 485 miljonit krooni ja puhaskasum 6,8 miljonit krooni. Tänavune käibe- ja kasumiprognoos peaks täpsustuma pärast nõukogu esmaspäevast koosolekut.

Vt. ka skeemi AS Estiko tegevusvaldkonnad

Hetkel kuum