15. juuni 1999 kell 22:00

Hansa Investments loobub nimest ja saab sõltumatuks

Eilse tehingu maksumust keeldusid pooled avalikustamast. «Tehingu hind on lähedane summale, mille Hansapank on Hansa Investmentsi investeerinud,» ütles panga finantsdirektor Erkki Raasuke BNSile.

Hansapanga analüütiku Mart Tõevere sõnul ei ole aktsiate müügist saadav raha finantseerimise seisukohast oluline tuluallikas. Rohkem on tegemist eesmärgiga kaotada mõttetu osalus, lisas ta. Pealegi on Hansa Investments Hansapanga investeerimispangandusdivisjoni Hansapank Markets'i konkurent ja seoses sellega tekkis firmadel huvide konflikt. «Praegu on tegemist kummalise situatsiooniga, kus Hansapank konkureerib iseendaga, opereerides ühel turul ja võideldes samade klientide pärast,» selgitas Tõevere.

Hansa Investments kohustub hiljemalt 1. jaanuariks 2000 loobuma ka sõna «Hansa» kasutamisest nimes ja kaubamärgis ja võtab uueks nimeks Trigon Capital. Joakim Heleniuse põhjendusel on Hansa nimega laialdase tuntuse tõttu raske opereerida. See viitab Hansapangale, näitab ekslikult seost pangaga, tekitades klientides segadust.

Kuigi Hansa Investments kuulub osaliselt Hansapangale, pole firma tegevus otseselt järginud panga huve. Näiteks korraldas Hansa Investments Hansapanga konkurendi Hoiupanga aktsiaemissiooni.

Hansapanga osalus Hansa Investmentsis on tasapisi vähenenud. Aprillis korraldatud aktsiaemissiooni käigus vähenes Hansapanga osalus 50 protsendilt ligi 33-le.

Hansapank on sõlminud Hansa Investmentsi töötajatest moodustatud ettevõttega Best Invest ja teise osanikuga, Trigon Holdings Ltd-ga leppe, et pank müüb kogu osaluse neile hiljemalt 30. septembril 1999. Siis peaks ligi 66% Hansa Investmentsist kuuluma Trigon Holdings Ltd ainuomanikule Joakim Heleniusele ja 33% firma töötajatele.

Hansa Investmentsi edasine eesmärk on laieneda nõustamisteenuse pakkumisega kogu Läänemere regiooni, peakontor jääb Eestisse.

Autor: Anu Jürisson

Hetkel kuum