29. juuni 1999 • 2 min
Jaga lugu:

Server vajab jahedamat õhku

Vajadus jahedama õhu järele tekib ikka just suvel ja äkki -- ning siis pole enam aega hakata ventilatsiooni projekteerima või olemasoleva, aga ebaefektiivse süsteemi müüjat kiruma. Higised ja uimased kolleegid ning arvutiruumis järjekindlalt 50 kraadi pole roniv temperatuur nõuavad kiiret reageerimist.

Portatiivne konditsioneer sobib sellisesse olukorda ideaalselt -- see tuleb lihtsalt vajalikku ruumi veeretada ja käima panna. Ei mingeid aknast välja ulatuvaid alumiiniumribidega kaste või torustiku vedamist.

Loomulikult peab toast ära võetud soojuse kuhugi panema ning portatiivsete konditsioneeride puhul tuleb seepärast ca 11cm diameetriga toru viia ventilatsioonilõõri või akna vahelt välja. Kuigi kasutamiseks mugav, on sellisel lahendusel ka omad puudused: nimelt võtab konditsioneer õhku enda jahutamiseks toast ja puhub selle seejärel aknast välja ning tuppa peab aknast või uksest uus õhk asemele tulema ja väljast tulev õhk on tihtipeale soe. Tulemuseks on loomulikult konditsioneeri oodatust väiksem efektiivsus.

Teine asi, mida konditsioneerid tekitavad, on õhu jahutamisel kondenseeruv vesi. Niiskema ilmaga, nagu näiteks jaanipäeva eel, tähendab see vajadust mitu korda päevas n-ö vett lasta. Näiteks portatiivsel Electroluxi konditsioneeril on veetoru madalal ja vee väljalaskmine peab toimuma madalasse nõusse. Ämbrit talle kindlasti alla ei pane, v.a juhul, kui konditsioneer kõrgemale alusele panna.

Kuigi seade on portatiivne ja annab üsna lihtsalt oodatud tulemuse, tasub asukoht ja kasutus kliimaseadmeid tundva spetsialistiga läbi arutada, sest mõned väiksed praktilised nipid võivad kasutegurit ja kasutusmugavust märgatavalt tõsta.

Kindlasti tuleks konditsioneeri tegemisi esimestel päevadel jälgida -- näiteks ise lisatud väljapuhumistoru pikendus võib anda tulemuseks korraga vaid paar minutit jahutava seadme.

Autor: Peeter Marvet

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt