• Jaga lugu:

  Turismitalud võivad majutusloast ilma jääda

  Turismitalunikud väidavad, et nemad ei saa end atesteerimistingimustega vastavusse viia. Kümne kuuga on atesteeritud vähem kui 15% majutusettevõtetest.
  Vastavalt majandusministri määrusele jagunevad majutusettevõtted seitsmeks liigiks. Mitmetele omadustele tuginedes atesteerib komisjon ööbimispaiga puhkemajaks, külalistemajaks vms. Arvestatakse voodikohtade arvu, peeglite ja toolide olemasolu, sanitaartingimusi.
  Turismitalu Veetka peremees Andy Karjus nendib, et osa turismitalusid pole end atesteerida lasknud seetõttu, et neil pole võimalik viia end vastavusse ühegagi seitsmest liigist, mitte sellepärast, et pole viitsinud seda teha. Veetkagi pakub ööbimisvõimalust, tegemist pole aga klassikalise hotellitoaga. Magada saab järvel parvetavas telgis, süüa keedab perenaine püstkotta süüdatud lõkkel. «Turismitalu pakub ikka elukeskkonda, mitte turvalist magamisvõimalust,» tõdeb Karjus.
  Kuigi püstkoda võib tinglikult köögini?iks nimetada, ei saa Veetkat kuidagi puhkemajaks atesteerida. Sel juhul peaksid olema ette näidata kahe küttekehaga pliit lõkkeasemel ja voodi suurusega 80x190 cm.
  Ka Saaremaal Lause puhketalu pidav ansambli Kuldne Trio liige Mihkel Smeljanski tõdeb, et atesteerimistingimustele kompleks ei vasta. Ta lisab, et atesteeringu peab igal juhul hankima, sest turismiinfopunkt ei sõlmi ilma selleta lepingut. «Mul on talu talvel kinni, kevadel vaatan, mis edasi saab,» ütleb Smeljanski. «Loodetavasti võtab turismiamet midagi ette.»
  Turismiameti arendusosakonna juhataja Anne Hermlin on täiesti päri, et turismitalu peab olema stiilne. Ta kinnitab ka, et ametlikku andmebaasi lähevad vaid atesteeritud majutusettevõtted. «Rohelise exit-lambi ja igal uksel rippuva evakuatsiooniplaani puudumine ei tohiks siiski turismitalu olemasolu takistada,» lisab ta. «Ent kui ettevõte pakub majutusteenust, siis ta võiks end ikka atesteerida,» sõnab Hermlin. «Komisjon vaatab peale peeglite ka tervisekaitse- ja tuleohutustingimusi. Piisab ühest toidumürgitusest, et kogu Eesti turismi maine kannatab.»
  Atesteerimistingimustele vastamist hakkab kontrollima tarbijakaitseamet.
  Eelmise aasta määrus pole esimene omalaadsete seas. 1993. aasta määruse kohaselt oli atesteerimine vabatahtlik. Vedu võttis vaid Hiiumaa ning praegugi on 100% nende majutusettevõtetest atesteeritud.
  «Minu jaoks pole need euronormid midagi imelikku,» ütles Anno turismitalu perenaine Mariana Aug. «Rulood peavad akendel ees olema. Ise ju ka ei taha, et päike sind hommikul segaks,» sõnas ta.
  Aug lisas, et kui temal oleks püstkoda või muldonn, siis ta ehitaks ühe maja veel ja atesteeriks selle. Nii saaks turismivaldkonnas edukalt jätkata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.