1. november 1999 kell 22:00

Kliendikaart võidab juurde kliente

Kliendikaardi idee teenib ettevõtte jaoks ühest kaugemat eesmärki: võita juurde ja hoida kliente ning läbi selle teenida rohkem raha. Vastavalt sellele on kliendikaardi kontseptsioon suunatud tulevikku ehk turundusele, mitte müügitegevusele orienteeritud.

Kliendikaardiga on võimalik suurendada kliendi tarbimist, soodustada impulsiivostude sagedust ja mahtu ning mõjutada ka ratsionaalset ostukäitumist. Seda läbi mitmesuguste boonus- ja kogumissüsteemide.

Lisaks saab kliendikaardiga ühildada mitmeid lisafunktsioone, nagu kasutus maksekaardina või ukseavajana. Need funktsioonid on nii kliendile kui ka kliendikaardi pakkujale tunnetatavad.

Teise ja hoopis tähtsama funktsiooni on nii klient kui ka kliendikaardi pakkuja tähelepanuta jätnud. Kliendi seisukohast on see isegi hea, kuid kliendikaardi pakkuja võib sellega teha tõsise vea. Nimelt seostub kliendile kliendikaardiga mingi teatud kaubamärk, teenindus- või ostukoht. Tema alateadvuses seostub see mitmesuguste asjaoludega ja mingil hetkel, kui on käsil otsuse tegemine, mängib see määravat rolli.

Just nimelt kliendilojaalsus ja sellest tulenevad käitumisotsused ongi kliendikaardi kaugem ja tähtsam eesmärk.

Mida selleks teha, et mõlemad eesmärgid saaks täidetud?

Kliendikaardi kontseptsiooni edukas elluviimine eeldab selgeid ettevõtte strateegilisi ja taktikalisi plaane, mis arvestavad kliendi vajaduste rahuldamisega, pidades silmas ka tuleviku ostukäitumist. Reklaam on kõigest üks abivahend seda saavutada. Samuti ka müügitoetus, tarbijamängud.

Määravaks saab kogu ettevõtte või kaubamärgi kuvand tarbijate teadvuses, selle imago ja kvaliteedi/hinna suhe. Kliendikaart saab edukalt toimida vaid sel juhul, kui kogu ettevõte töötab kliendikeskselt.

Autor: Janek Kalbin

Hetkel kuum