Peep Sooman • 15. november 1999 kell 22:00

Maamaks pealinnas võib tõusta poole võrra

Kui volikogu esitatud eelnõu heaks kiidab, tõuseb Tallinnas maamaksu määr järgmisel aastal seniselt 0,8 protsendilt 1,2 protsendile maksustatava maa hinnast.

Linnaplaneerimisameti maa hinna osakonna juhataja Ahto Eesmäe ütles, et kuna elu läheb iga päevaga kallimaks, peab ka linn üha suuremaid kulutusi tegema. «Minu arvates oleks tulnud maamaksu määra tõsta juba eelmisel aastal 1 protsendini maksustatava maa hinnast,» lausus Eesmäe. Ta sõnas, et tuleval aastal hinnatakse ka maa maksustamise hindasid, mis võib ülejärgmisest aastast tõsta maksustatava maa hindu.

Meriväljal 1470m² krundil asuvas majas elav Pirita linnaosa elanik, endine Pirita halduskogu liige Robert Vill leidis, et volikogu kiidab maamaksu tõstmise heaks. «Pirita elanike tulumaksust laekub linnaeelarvesse 70--80 mln krooni, samas eraldas linn Piritale mullu 19 mln krooni. Tahaks teada, kuhu see maamaksu tõstmisest saadav lisaraha läheb,» lausus Vill. «Mind ei häiri nii palju see, et pean 500 krooni aastas maamaksu rohkem tasuma, vaid anonüümsed rahaallikad,» lisas ta.

Kinnisvarafirma Ober Haus tegevdirektor Hindrek Leppsalu leidis, et maamaksustamise hinnad on kohati turuhindadest kõrgemad. «Ilmselt on Tallinna linnal rahahäda, kuskilt peab 130 mln kroonisele eelarveaugule katte leidma,» ütles Leppsalu. «Olulist mõju kinnisvarahindadele maamaksu määra tõstmine kaasa ei too,» kinnitas ta.

Maamaksu määra tõstmist arutati ka eelmisel aastal, kuid linna volikogu ei kiitnud eelnõu heaks. Tallinnas on maamaksu määr püsinud kaks aastat ühel tasemel.

Linnaeelarvesse laekub kõrgema maamaksu tulemusena ligi 110 mln krooni senise 70 mln krooni asemel. Samas on uus linnavalitsus lubanud, et kardinaalseid muudatusi tuleva aasta linnaeelarves ei tehta.

Eesmäe kinnitusel säilib linnavalitsuse eelnõu kohaselt soodustus pensionäridele -- kes seni on soodustust saanud, ei pea selleks uut taotlust esitama. Linnavalitsusel on õigus vabastada 2000. a 31. detsembrini maamaksust vanadus- või invaliidsuspensioni saajad, kelle maakasutusõigus on tekkinud enne 1993. a 1. juulit. 0,1ha maatüki eest ei pea vanurid ja invaliidid tasuma maksu tingimusel, et nad ei saa maalt rendi- või üüritulu. Maksuvabastuse summa ühe maakasutaja kohta võib olla kuni 200 krooni aastas.

Vt. ka joonist:Tallinna uued maamaksu määrad

Hetkel kuum