Tõnis Oja • 21. november 1999 kell 22:00

Euro kurss sõltub Wall Streetist

Ootus, et aktsiahindade ralli jätkub ka nädala viimasel päeval, kergitas dollari kursi euro suhtes peaaegu nelja kuu kõrgeimale tasemele. Enne Ühendriikide turgude avamist kerkis Ühendriikide valuuta 1,0255 EUR/USD ehk 15,255 kroonini. Pärast kauplemise algust Wall Streetil, kui oodatud rallit siiski ei tulnud ning Dow Jonesi tööstuskeskmine langes taas alla 11 000 punkti taseme, hakkas nõrgenema ka dollar.

Uudisteagentuuri Bloomberg arvutuste kohaselt on alates esimesest jaanuarist valuutapaari euro-dollar kursiliikumise korrelatsioon Dow Jonesi tööstuskeskmisega 0,8. Korrelatsiooniindeks 1 tähendaks, et mõlemad liiguksid absoluutselt sünkroonselt, kui korrelatsioon oleks 0, poleks nende vahel mingit seost. Samal ajal Saksa aktsiate hinna ja euro-dollari kursikõikumise korrelatsioon on vaid 0,4.

Rootsi kroon tugevnes euro suhtes reedel järsult 8,5875 EUR/SEKi ehk 1,82202 kroonini, mis on kuningriigi valuuta kõrgeim kurss alates 23. septembrist. Üks krooni tugevnemise põhjus on euro nõrgenemine kõikide valuutade suhtes. Samas on krooni ostjaks paljud riigi ekspordiettevõtted, kes likvideerisid 20. kuupäevaks oma valuutapositsioone.

Hetkel kuum