Toomas Truuverk • 28. november 1999 kell 22:00

Tõusumeeleolu Tallinna börsil püsib

Tallinna börsi liideraktsiad jätkasid reedel oma võidukäiku, viies ÄP indeksi 2,37% võrra kõrgemale. Börsisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 214 tehingus 17,84 mln kroonini.

Turgu toetab ühest küljest välisinvestorite kasvav huvi Eesti aktsiate vastu ja ka dollari jätkuv tugevnemine. Dollari reedene tugevnemine euro ja seega ka Eesti krooni suhtes mõjutab eeskätt Telekomi aktsiat, mis Londonis on noteeritud dollarites.

Huvitav on muidugi see, et kui üldiselt räägitakse turu ebaefektiivsusest ja väikesest likviidsusest, siis vähemalt Telekomi aktsia hind liigub nii Tallinnas kui ka Londonis küll üsna täpselt ühte joont mööda.

Tubli saavutusega sai reedel hakkama Hansapanga aktsia, kerkides päeva siseselt korraks viimase 52 nädala kõrgeima, 91,5 kroonini. Maaklerite sõnul võis ka Hansapanga aktsia puhul näha välisinvestorite kasvavat huvi, mida iseloomustab 6,3 mln kroonine kauplemismaht välisbörsidel.

Lisanimekirjas liikusid aktsiate hinnad selge suunata. Küll võivad aga juba täna hakata suundumust positiivselt mõjutama reede pärastlõunal avaldatud kahe lisanimekirja ettevõtte, Leks Kindlustuse ja Tallinna Farmaatsiatehase III kvartali majandustulemused. Mõlemad möödunud aastal suurte raskustega maadelnud ettevõtted suutsid tänavu III kvartali lõpetada kasumiga -- Leksil 1,2 miljonit ja farmaatsiatehasel 1,6 miljonit krooni. Samas tundub farmaatsiatehasel olevat tõsiseid probleeme toodangu müügiga (valmistoodangut seisab laos rohkem kui kahe kuu käibe jagu) ja debitoorse võlgnevusega, mis küünib ligi 4 kuu käibeni. Vana murena lisandub ettevõtte kapitaliseerimine.

Hetkel kuum