Priit Harik • 22. oktoober 2000 kell 22:00

Rootsi aja lummus kestab

Kõik Rootsiga seonduv paistab iseenesestmõistetavalt kaunis ja hea. Asja lähemalt uurides selgub aga, et Rootsis äri tegevatel firmadel on probleeme küllaga. Millegipärast ei peeta neid kitsaskohti piisavalt märkimisväärseks, et lärmi tõsta.

Hakates teraselt jälgima, millest tekib selline positiivsus, leidsin, et selle põhjus on üleüldine kompleks ja inimlik pealiskaudsus. Eestlastele on emapiimaga põlvest põlve edasi antud ajaloolist teadmist, et kunagi vanasti oli kõik hoopis ilusam ja parem ning seda head kutsuti Rootsi ajaks. Ja see teadmine elab visalt siiani.

Eestlast ei huvita täna, mida Rootsis tehakse. Seda saab uurida netist. Aga miks ollakse siis positiivselt meelestatud? Põhjus on lihtne ja inimlik. Vanemad ütlevad, et Roots elab ilus kuninganna Silvia. Nooremad teavad, et kuningakojas on kena printsess Madeleine ja kroonprintsess Victoria. Ülejäänud naeravad Alev Strömi ja Rootsi Kunni nime kuuldes.

Ja sellest piisabki, et Rootsiga seonduvaid asju heas valguses näha. Veidi ajaloolisi vallutusi, mõned kaunid naised ja törts huumorit. Lähiajal ei ole heade suhete muutumist oodata.

Hetkel kuum