• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspordi kasv ületas impordi kasvu 2 korda

  Statistikaameti eile avaldatud andmetel oli Eesti väliskaubanduse käive septembris esialgsetel andmetel 10,8 miljardit krooni. Eksport moodustas väliskaubanduse käibest 4,8 miljardit krooni ehk 44 protsenti ja import 6 miljardit krooni ehk 56 protsenti.
  Võrreldes eelmise aasta septembriga kasvas kaupade väljavedu 48 protsenti. Augustis oli vastav näitaja 58,5 protsenti, aga ka võrdlusbaas oli toona oluliselt madalam. Import kasvas septembris mullu sama ajaga võrreldes 40 protsenti.
  ?Kolmanda kvartali ekspordi kasv oli üks viimase kümne aasta tugevamaid ja kui niimoodi edasi läheb, võib tänavuselt aastalt oodata rekordi püstitamist,? ütles Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri. Lauri sõnul järeldub statistikaameti numbritest, et impordi kasv on olnud kolmandas kvartalis mõõdukas, mistõttu võib oodata jooksevkonto prognoositust paremat seisu.
  Eesti jooksevkonto puudujäägi valdav põhjus on olnud negatiivne kaubandusbilanss ehk asjaolu, et kaupade sissevedu ületab kaupade väljaveo. Mida suurem on vahe, seda suuremaks kujuneb ka jooksevkonto puudujääk.
  Lauri sõnul on senine trend olnud selline, et III kvartali impordi maht ületab II kvartali oma, tänavu kolmanda kvartali tulemus on aga vastupidine.
  Teises kvartalis oli kaupade sisseveo maht 17,6 miljardit krooni, kolmandas kvartalis 17,2 miljardit krooni.
  Välja veeti kaupu teises kvartalis 12,8 miljardi krooni väärtuses, kolmandas kvartalis 13,3 miljardi krooni eest.
  Kui majandus kasvab, võiks eeldada, et tarbimine suureneb ja impordimahud kasvavad rohkem, ning sellega seoses kasvab ka jooksevkonto puudujääk, rääkis Lauri.
  Majanduskasvuga kaasnev võimalik jooksevkonto defitsiit on pidevalt olnud rahvusvahelise valuutafondi murelapseks.
  ?Praegune seis võtab kindlasti selles osa pingeid maha,? ütles Lauri.
  Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch märkis septembris Eesti riigireitingut tõstes, et jooksevkonto defitsiit ei ohusta esialgsete andmete põhjal majandusarengut, kuid vältida tuleks jooksevkonto defitsiidi olulist kasvu.
  Euroopa Liidu riikide osatähtsus ekspordis oli tänavu septembris 75 protsenti, vähenedes augustiga võrreldes 3 portsendi võrra.
  SRÜ riikidesse müüsid Eesti ettevõtted 4 protsenti toodangust. Augustis oli näitaja protsendi võrra suurem.
  Impordis moodustasid Euroopa Liidu riigid 65 ja SRÜ riigid 10.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.