Ülo Toomsalu • 6. november 2000 kell 6:27

Vallad peavad suurendama sotsiaalkulusid

Valdade ja linnade sotsiaalkulutused kasvavad, kui jõustub sotsiaalhoolekande seaduse muutmise eelnõu, mis kohustab omavalitsusi kindlustama inimestele vältimatu sotsiaalabi, kirjutab Võrumaa Teataja.

Kehtiv sotsiaalhoolekande seadus ei taga eelnõu koostajate hinnangul sotsiaalset kaitset inimestele, kes on sattunud äärmuslikku olukorda ning vajavad seepärast ajutiselt peavarju, toitu ja rõivaid. Koostajate ettepanekul tuleks seadust täiendada mõistega 'vältimatu sotsiaalabi', mida osutaks hädasolijale valla- või linnavalitsus.

'Omavalitsusliitudega pole läbi räägitud ja oleme vastu,' ütles Võrumaa omavalitsusliidu esimees Kurmet Müürsepp ajalehele Võrumaa Teataja. Tema hinnangul ei sisalda eelnõu mingeid garantiisid, et kohustuste suurendamisega kaasneb ka vajaminev raha.

Eelnõu kohaselt peaksid suurenema ka kohaliku omavalitsuse võimalused ja õigused sotsiaaltoetuste andmisel. Selleks tahab sotsiaalministeerium omavalitsuste tulubaasi kasvatada, mis ühtlasi tähendab vastutuse suurenemist.

Hetkel kuum