Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tulevikutehnoloogiad viivad interneti õhku

  Kui traditsioonilisel viisil enam ei mahu, leitakse uus tehnoloogia, mis õhu kaudu rohkem infot edastab, ennustab raadioseadmeid paigaldava 3K Grupi tegevdirektor Toomas Kadarpik. Viimasel ajal on aina rohkem telekommunikatsioonifirmasid hakanud pakkuma traadita Interneti püsiühendust, lubades varsti sellele ka telefoniteenuse lisada.
  Traadita võrke on üldiselt kahte liiki: punktist punkti ehk point-to-point lahendused, mis ühendavad näiteks kaks kontorit või maja, ja kohalik raadiovõrk, mis levib ühe hoone ulatuses igal pool. On ka kolmas võimalus, mida pakuvad internetiteenuse pakkujad ? nn multipoint-ühendus tugijaama ja paljude kasutajate vahel.
  Punktist punkti traadita sidet saab tellida ka nn raadiointerneti pakkujalt. Sel juhul on teenusepakkujal tugijaam, mille ümber asuvad kliendid peavad tavaliselt olema nähtavuspiirkonnas ja piisavalt lähedal. Raadiovõrk kontoris ehk Wireless LAN sobib aga büroodesse, kus on palju liikuvaid töökohti või on vajadus kiiresti laieneda.
  Tallinnas saab kesklinnas valida mitme raadiolingi pakkuja vahel, nende mastid asuvad enamasti kesklinna kõrghoonete katustel. Tervet linna ei kata veel ükski Internetioperaator. Keskmise suurusega või väikeettevõte peab asuma sobivas kohas ja rentima seadmed, mille teenusepakkuja paigaldab. Tavaliselt maksab raadiointernet üle tuhande krooni kuus, järgmisest aastast on oodata ADSLiga konkureerivaid hindu. 3K Grupi tegevdirektori Toomas Kadarpiku sõnul on raadiointerneti pakkumine tunduvalt riskantsem kui tavaline internet traatipidi. ?Raadiovõrgus oleneb väga palju võrgu disainist,? arvab Kadarpik. Traadita interneti puhul on raskem ka tagada püsiva kvaliteediga sideühendust, kui kasutajaid ettenähtust rohkem koguneb.
  Nn mobiilne internet ehk raadio teel võrk näiteks sülearvutiga ringiliikujale piirdub praegu veel mõistliku hinnaga tehnikaga kontori piires. Majast väljaspool on levi vähe. Tugijaam sellises firmas paigutatakse igale korrusele. Näiteks arvutifirmas Helmes on tugijaamad maja sees, kuid nädalavahetustel saab autoga parklasse sõites töötaja oma sülearvuti andmebaasi sünkroniseerida majasse minemata. Kaugemale aga levi ei ulatu.
  Kontorit katva mobiilse raadiovõrgu saab väikefirma minimaalselt 10 000 krooni eest. Selle hinna sees on üks tugijaam ja võrgukaart. Igale arvutile maksab võrgukaart 3000?4000 krooni. Suuremas firmas, kui vaja võimsamaid tugijaamu, saab arvestada 20 000kroonise investeeringuga igal korrusel paiknevasse tugijaama. Kokkuhoiu aga saab ettevõte paigalduselt: kaablivõrku peab tavaliselt enne remonti välja ehitama, raadiovõrgu saab töökorda aga mõne tunniga ja spetsialisti abita. Uute töötajate jaoks pole vaja tekitada lisapistikuid või kaableid juurde vedada, vajadusel saab aga lisada tugijaamu, kui kasutajate arv liiga suureks läheb. Mõne tugijaama rivist välja langemisel kasutajad midagi ei märka ? võrk jätkab tööd. Side on salastatud juba raadiovõrgu tehnoloogia algusest peale, kuna eetrist saab kõike lihtsalt pealt kuulata.
  Punktist punkti suunatud traadita sidega võib kontori ühendada kas eraldiasuva harukontori või internetiühenduse pakkujaga. Kahe maja vahele võib paigutada raadiolingi 300 meetri kuni 30 kilomeetri kaugusele. Hinnad võivad sellisel ühendusel kujuneda 40 000?400 000 kroonini. Nn Helmese Internet ehk üldkasutatav raadiointernet on Toomas Kadarpiku sõnul samuti juba võimalik. ?Põhjamaades liigutakse juba sinnapoole,? räägib ta. ?Näiteks Rootsis otsitakse selleks üleriiklikke sagedusi, nagu eelmisel sajandil otsiti televisioonijaamadele.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Andrus Alber: riigi kulud kasvavad üha, kus on püsivad tuluallikad?
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Nädala raadiohitid: kinnisvara, kiibikriis ja modellinduse pahupool
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.

Olulisemad lood

Äri nagu muiste: Liksutova töötab endiselt koos sanktsioneeritud Vene oligarhidega
Tatjana Liksutova Eesti firma ajab endiselt äri „Vene maffiaga“ – oligarhide Iskander Mahmudovi ja Andrei Bokarjoviga, kellele Suurbritannia on kehtestanud sanktsioonid.
Tatjana Liksutova Eesti firma ajab endiselt äri „Vene maffiaga“ – oligarhide Iskander Mahmudovi ja Andrei Bokarjoviga, kellele Suurbritannia on kehtestanud sanktsioonid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.