Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa autoturg vabaks

  Sel nädalal avaldas Euroopa Komisjon (EK) äärmiselt kriitilise hinnangu Euroopa Liidu autoturu kohta, milles tõdeb, et praegune edasimüügi õigusi kitsendav süsteem ei ole tarbijatele taganud ühisturu eeliseid. Uute sõidukite hinnad võivad kõikuda kuni 65 protsenti ning auto ostmine mõnest teisest riigist on seotud suurte raskustega.
  Süsteem kehtib 2002. aasta 1. oktoobrini ning tõenäoliselt ei soovita Euroopa Liidu konkurentsivolinik Mario Monti, endine Fiati direktor, seda enam pikendada.
  Raport näitab, et Euroopa Liidu tarbija jaoks pole hinnad alanenud ega paranenud teenuste kvaliteet, mida autotööstus lubas, kui kauples 1995. aastal välja oma eriõiguste pikendamise veel seitsme aasta võrra.
  Erand lubab autotootjatel anda edasimüüjatele oma sõidukite müügi eksklusiivsed õigused, määrata kindlaks, millisel territooriumil ning kellele edasimüüjad müüa võivad. Tootja võib nõuda, et edasimüüja müüks ainult tema toodangut, millest erand tehakse vaid juhul, kui edasimüüja müügipind võimaldab marke eksponeerida üksteisest lahus. Kui tootja arvates astub edasimüüja seatud piiridest üle, on tal õigus, mida tavaliselt ka kasutatakse, müügileping lõpetada.
  Autotööstuse taoline range kontroll oma toodete üle on kindlustanud minimaalse hinnakonkurentsi.
  Samuti leiab EK, et tootjate väited, et vaba konkurents õõnestab teenuse kvaliteeti ning et müük ja teenindus peavad omavahel seotud olema, pole end õigustanud. Piirates teeninduse edasimüüjatega on loodud olukord, kus kehva teenuse eest tuleb maksta kõrget hinda.
  Euroopa Komisjoni vastutulelikkust autotööstuse erivajadustele on kahandanud ka päevavalgele tulnud autotootjate omavahelised salakokkulepped, mille eesmärk on takistada autode odavalt ostmist. Euroopa Komisjon on trahvinud Volkswagenit ja Opelit kokku 133 miljoni euroga katsete eest takistada uute autode müüki teiste ELi liikmesriikide kodanikele.
  Tarbijate grupid on suurendanud survet praeguse süsteemi lõpetamiseks. Ka nn uue põlvkonna edasimüüjad, kes tegutsevad interneti baasil ja ei ole seotud konkreetse tootjaga, on huvitatud piirangute kaotamisest. Ka autotootjad ise tajuvad, et aeg hakkab ümber saama, ning on asunud end ette valmistama tihedamaks konkurentsiks.
  Praegu on uute autode hinnad ELis kõige kõrgemad Taanis, kuid see on eelkõige tingitud kõrgest aktsiisist. Ilma maksuta on kõige kõrgemad hinnad Suurbritannias, koos maksuga saab aga auto kõige odavamalt osta Luksemburgis.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.

Olulisemad lood

Politsei pidas kinni SMSidega raha välja petnud küberkurjategijad
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.