• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kadaka turg võtab sadu miljoneid

  Eesti elanikud ostsid mullu umbes 1,2 miljonit laserplaati, legaalsed olid neist aga vaid umbes veerand ? Eesti artistide plaadid ning paari suurema maaletooja kaup. Ligi miljoni piraatplaadi peale kulutasid eestlased umbes 100 miljonit krooni, maksmata jäid paarikümne miljoni kroonine käibemaks ning miljonid kroonid tulumaksu. Lisaks jäid tulust ilma kümned Eesti ettevõtted-plaadipoed ja plaatide maaletoojad, mistõttu sadade legaalse muusikaäriga tegevate inimeste palgad jäid kesise käibe ja kasumi tõttu toppama.
  Lisaks liigub aastas piraatide taskusse mitusada miljonit krooni soomlastelt. Soomes tehtud uuringu kohaselt ostavad turistid sel aastal Eestist, peamiselt Kadaka turult, umbes 5 miljonit piraatsalvestist.
  Eesti ja Soome fonogrammitootjate ühingute hinnangul on see arv siiski üle paisutatud. Nende sõnul ei ületa soomlaste poolt Eestist ostetud salvestiste arv 3 miljonit ühikut, neist 2 miljonit olid laserplaadid, 90 protsenti ostetust on piraattoodang.
  Soomlased jätsid seega mullu Kadaka turule illegaalse kauba eest umbes 140 miljonit Soome marka (ca 360 mln krooni), mis oleks võinud Kadaka turu asemel liikuda Soome ja Eesti meelelahutusfirmadesse. Seega küünib Kadaka turu aastakäive poole miljardi kroonini. Kuna Eestis on ka legaalsed salvestised odavamad kui Soomes, oleks osa rahast jäänud ka Eesti firmadele.
  Eesti suurima legaalsete laserplaatide importija ASi Pedrobeat omanik Sven Aabreldaal sõnas, et kui Kadaka turgu ei eksisteeriks, võiks Pedrobeat ühe aastaga kasvatada käibe 100% suuremaks. ?Paari aastaga oleksime võimelised kasvatama käibe sajale miljonile kroonile,? leidis Aabreldaal.
  Eelmisel aastal müüs Pedrobeat 111 000 laserplaati, koos 131 000 kasseti müügiga oli käive 24 miljonit krooni. Tänavu prognoosib Aabreldaal 33 miljoni kroonist käivet, sellest üle poole annab umbes 150 000 laserplaadi müük.
  Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ei soovinud võimalikke kahtlusi Kadaka turul toimuvate maksupettuste suhtes kommenteerida.
  Rahvusvahelise fonogrammitööstuste Föderatsiooni (IFPI ? International Föderation of Phonographic Industries) Brüsselis asuv Ida-Euroopa regiooni direktor Stefan Krawczyk, kuuldes, et Äripäev kirjutab artiklit piraatlusest, hüüatas: ?Aa, Kadaka turg.?
  Krawczyk leidis, et võrreldes kuue kuu taguse ajaga on Eestis piraatluse vastu efektiivsemalt võitlema hakatud. ?Tänavu on olnud poliitiline huvi suurem kuni peaministrini välja,? lausus ta. ?Siiski on piraatluse osa 60 protsenti, seadused on paranenud, poliitiline surve on suurem, kuid süüdistusi tuleks rohkem esitada, kohtud peavad muutma oma suhtumist ning toll pole seni etendanud suurt rolli,? loetles Krawczyk. ?Tähtis on peatada turistid,? märkis ta.
  Ida-Euroopas paljude superstaaride (nt Sting, Joe Cocker, Iron Maiden) promootori, Ungaris asuva firma Multimedia direktor Tim Dowdall ütles, et ehkki Ida-Euroopas on piraatluse tase kõrge, ei ole seni ükski nende vahendatud staar jätnud siiski piraatluse tõttu kontserte ära. ?Mõned on käinud turul ja vaadanud omaenda plaate, mis muidugi on piraattoodang, aga nad ei saa sinna mitte midagi teha,? rääkis ta. Dowdalli sõnul taunivad staarid piraatlust, kuid nad tunnistavad endale, et ei nemad ega promootorid saa olukorda parandada.
  Kadaka turg on piraatkaubakeskusena säilinud, kuna seal on välja töötatud turvaskeem, mille kohaselt maksavad kõik illegaalsete kaupade müüjad igakuiselt politseinikele altkäemaksu, mille suurus on sõltuvalt müügiboksi suurusest ja asukohast umbes 1000 krooni. Raha liigub läbi vahendaja Lõuna politseiosakonna ja Mustamäe konstaablipunkti töötajatele, kes vastutavad Kadaka turu kontrollimise eest. Nn turvamaks tagab piraatkaubamüüjatele kauba puutumatuse ning eelinfo korraldatavate reidide kohta.
  Tänavu on politseist sunnitud lahkuma 10 politseinikku, keda kahtlustati Kadaka turu müüjatega koostöö tegemises. Ühegi ametniku altkäemaksujuhtumist ei suudetud tõestada. Tallinna politseiprefekt Jüri Kasesalu kinnitas, et praegu politseis töötavate kahtlustatavate suhtes teostatakse jälitustegevust. ?Milleks neid ette hoiatada,? ei soovinud Kasesalu öelda, millise politseiosakonna töötajate suhtes jälitustegevust rakendatakse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
S&P 500 ja Dow Jones seadsid uued rekordid
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Tallinn saadab koolide põhiastme nädalaks koduõppele
Teisipäeval otsustas Tallinna linnavalitsus, et peale koolivaheaega ehk 1. novembrist jäävad Tallinna munitsipaalkoolide 4.–8. klasside õpilased nädalaks distantsõppele.
Teisipäeval otsustas Tallinna linnavalitsus, et peale koolivaheaega ehk 1. novembrist jäävad Tallinna munitsipaalkoolide 4.–8. klasside õpilased nädalaks distantsõppele.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,