Ülo Toomsalu • 29. november 2000 kell 6:14

Tartumaa haldusreformil kolm varianti

Tartu maavalitsus esitab 1. detsembril valitsusele kolm võistlevat ettepanekut omavalitsusreformiks, sest küsitlused ei tõesta ühegi variandi konkurentsitut paremust, teatas Tartu Postimehele maavalitsuse avalike suhete peaspetsialist Siiri Sinijärv.

Esimese võimalusena pakub Tartu maavalitsus välja kaks suurt omavalitsust: enam kui 40 000 elanikuga Tartumaa suurvald, kuhu kuuluvad kõik 19 valda ning Kallaste ja Elva linn, ning ligi 100 000 elanikuga Tartu linn.

Tartu maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja kohusetäitja Taivo Tali kinnitusel jääks 6200 elanikuga Elvale ühendomavalitsuses siiski teistest liitujatest suuremad volitused.

Teise võimalusena näeb maavalitsus Tartumaal seitset omavalitsust, millest igaühes elab üle 6000 elaniku: Põhja-Tartumaa, Peipsi-äärne piirkond, Kagu-Tartumaa, Lõuna-Tartumaa, Lääne-Tartumaa ning Elva ja Tartu linn.

Kolmanda teena pakub maavalitsus 13 omavalitsuse loomist. Selline paari valla kaupa ühinemine oleks Sinijärve sõnul loogilisem, arvestaks külade mõjupiirkondi ega lõhuks nii palju olemasolevaid struktuure.

Hetkel kuum