19. detsember 2000 kell 22:00

Diveci kohtuasi võib minna halduskohtusse

?Kui Divec kohtuprotsessi võidab,? ütles vandeadvokaat Raivo Laur, ?loob see pretsendendi ? halduskohus saab hakata teostama järelevalvet kriminaalasjade eeluurimise üle. See aga on vastuolus kriminaalkohtu menetluse seadustikuga,? lisas riigikohtu üldkogu istungil osalev Laur.

Tallinna halduskohus ei võtnud tänavu aprillis menetlusse Diveci kaebust maksuameti ja politsei poolt mullu juulis firmas tehtud läbiotsimise ja dokumentide võetuse suhtes, sest kaebus ei kuulu halduskohtu pädevusse.

Endine AS Divec esitas Tallinna halduskohtule kaebuse maksuametnike ja paar kuud hiljem ka politseiametnike tegevuse peale seoses läbiotsimisega kaebuse esitajate valduses olnud dokumentide ja asjade äravõtmises.

Dreiv Gruppi esindav vandeadvokaat Monika Mägi ütles, et kuna põhiseadus lubab õiguste ja vabaduste rikkumise korral pöörduda kohtusse, tuleb seda lubada ka isiku õigusi rikkuva uurimistoimingu korral. Samas leidis maksuametit esindav vandeadvokaat Aivar Pilv, et kaebust uurimistoimingute peale tuleb menetleda kriminaalmenetluse koodeksis sätestatud erikorras, mitte haldusasjana halduskohtus. See oleks vastuolus kriminaalmenetluse koodeksi ja halduskohtumenetluse seadustikuga.

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum