Kas vormel 1 või CART?

Janek Balõnski 16. märts 2001, 00:00

See ei tähenda siiski, et CART oleks ebahuvitav või koguni igav, tegemist on lihtsalt eestlastele vähem tuntud sarjaga.

Kui vormel ühte saab teleri vahendusel mugavalt jälgida mitmelt kanalilt ning ka võistlustel kohapeal käimine on muutunud aasta-aastalt populaarsemaks, siis peamiselt Põhja-Ameerikale keskenduv CART on jäänud meile kaugeks. Etapid toimuvad valdavalt USAs ja Kanadas, võisteldud on ka näiteks Jaapanis ning Austraalias, kuid Euroopa on seni kalendrist välja jäänud. Sel aastal tuleb olukorda lõpuks muutus, sest septembrikuus on kavas koguni kaks Euroopa etappi, üks Saksamaal ja teine Suur-britannias.

Näha omaga silmaga võimsaid CARTi vormeleid ehtsal ovaalrajal sõitmas on võimalus, mida ei tohiks käest lasta. Vormel üks ja CART on teatud sarnasustest hoolimata siiski üsna erinevad ning tuleb tunnistada, et viimatimainitu on vahel huvitavamgi. CARTis on konkurents palju tihedam, võistluse ajal vahetub liider tihti ning võitjat on sageli raske ennustada. Ka kiirused on oluliselt suuremad, ovaalidel võib keskmine kiirus tõusta 360?370 km/h.

Kui vormel ühes suudavad tavaliselt tiitlijahti sekkuda ainult kaks-kolm pilooti, siis CARTis loovad teistsugused reeglid võiduvõimalusi paljudele. Näiteks möödunud hooajal oli veel viimaselgi etapil koguni viiel mehel võimalus meistriks tulla. 1999. aastal aga lõpetasid kaks pilooti ? Dario Franchitti ja Juan Pablo Montoya ? hooaja võrdse punktisummaga. Tiitlisaaja tuli selgitada etapivõitude põhjal ning meistriau pälvis lõpuks Montoya.

CART ületab vormel ühte ka võistluste arvu poolest. Tänavune hooaeg koosneb rekordilisest 21 etapist, millest esimene peeti 11. märtsil Mehhikos Monterreys. Euroopa etapid jäävad hooaja teise poolde. Saksamaa etapp on kavas 15. septembril Lausitzis (EuroSpeedway) ja Suurbritannia etapp nädal hiljem Corbys (Rockingham).

Hetkel ei ole veel teada, kas mõni Eesti turismifirma neile etappidele võistlusreise korraldab, kuid huvilised saavad kindlasti kohale ka omal jõul.

Täpsemat informatsiooni CARTi ja Euroopa etappide kohta saab internetiaadressidelt www.cart.com, www.eurospeedway.de (Saksamaa) ja www.rockingham.co.uk (Suurbritannia).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing