Piletiprojekti taga näha Ühispanga ja Sebe huvi

Merike Ojasson 12. aprill 2001, 00:00

Tallinna transpordiameti reisijateveo peaspetsialisti Margo Tomingase sõnul võib abilinnapea Ivar Virkuse peatatud kiipkaardisüsteemi taga olla AS Sebe, kes huvitub nii Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise (TTK) kui Tallinna Autobussikoondise (TAK) erastamisest enne kiipkaardi juurutamist.

?Abilinnapea Virkus peatas maksesüsteemide ümberkorraldamise, jättes aga mainimata, et paberpiletite trükkimine maksab keskeltläbi 15 miljonit krooni aastas,? sõnas Tomingas. ?Samas jääks piletimüügi jätkudes selle tulu ehk umbes 300 miljonit krooni kontrollimatuks, võimaldades spekuleerida ka linnalt saadava dotatsiooni suurusega.?

Väidet Virkuse Sebe huvide kaitsmise kohta toetab süüdistajate sõnul tõsiasi, et ASi Sebe aktsionär Oskar Gustavson töötab trammi- ja trollibussikoondise tehnikadirektorina, omades nii võimalust nõukogu liiget Virkust mõjutada.

Virkuse sõnul võtab taoline süüdistus ta keeletuks. ?Ma ei kujuta minu ja Sebe seoseid ettegi,? ütles ta. Virkus kinnitas, et TAKi ja TTK erastamisega alustatakse siis, kui on sõlmitud viieaastase tähtajaga liinilepingud.

Sebe juhatuse esimees Toivo Leht kinnitas, et firma on küll jälginud Tallinna ühistranspordi erastamise kulgu, kuid Oskar Gustavson on väikeaktsionär, kes sündmuste kulgu kindlasti ei mõjuta.

Kiipkaardisüsteemi haldaja saaks Tallinna ühistranspordis käibeks 500 miljonit krooni, kaardi kasutamisel kaubanduses oleks selle käive kuus miljard krooni.

Ühispanga avalike suhete juhi Evelin Pulli sõnutsi hakkab Ühispank kaarti rahvusvahelise standardi kohaselt välja andma. ?Oleme huvitatud, et see kõikjal, kaasa arvatud ühistranspordis toimiks,? selgitas Pull.

Hansapank loobus piletiprojektist möödunud aasta lõpul.

Isamaaliitlasest abilinnapea Liisa Pakosta ütles, et linnavalitsuses on seni olnud kolm arutelu kaardisüsteemi teemal, kuid Ühispanga kaartide kasutamisest juttu pole olnud.

Ühispanga nõukogu aseesimees, reformierakondlane Andres Lipstok ütles, et projekti pole mõtet Reformierakonnaga seostada. ?Kui selline plaan on, siis on see puhtalt Ühispanga ja linnavalitsuse vaheline asi,? kinnitas Lipstok.

Eile algatas kapo riigiprokuratuuri ettepanekul abilinnapea Priit Vilba tegevuse uurimise.

Tallinna linnapea Jüri Mõis ütles, et piletikonkurss tuleks uuesti korraldada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:22

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing