Tulevik toob virtuaalkontorid ja digiallkirja

ÄP 19. aprill 2001, 00:00

Eelmise nädala kolmapäeval ja neljapäeval toimunud teabemessil Kontakt 2001 tõi rohkem kuulajaid kokku küll telekommunikatsiooniteema ja uued telefonid, kuid arvutialalt võis näiteks virtuaalsete privaatvõrkude teemat jälgides peaaegu terve messi jooksu jalutada ühelt ettekandelt teisele muid teemasid kuulamata või saada põhjalik ülevaade kõikvõimalikest teemadest, mis algavad eesliitega e-.

Ehkki seni vaid pangad on kokku puutunud suuremate pettustega e-äris, on USAs sellega seoses kaotatud juba suuri summasid. Selleks, et pettusi vältida, on vaja kolme sorti spetsialiste, rääkis Baldur Kuba Resta ASist. Ärivaldkonna ja asutuse protsesside tundjad püstitavad rahalisest seisukohast sisukaid ülesandeid. Andmetöötluse ja andmekvaliteedi spetsialistid peavad andmed korrektselt ette valmistama ja vigased andmed välja rookima. Lõpuks tulevad mängu statistikud, kes oskavad õige situatsiooni jaoks valida õige meetodi ning saadud tulemused teistele lahti seletada.

Enamus süsteemiarendusega tegelevaid ettevõtteid on valmis pakkuma ka laivõrkude lahendusi. Need kellel on nii andmesidevõrk kui tehnoloogia pakuvad aga kompleksteenust. KPNQwesti esineja Andres Loorpuu arvates on laivõrke firmale vaja sellepärast, et

 • kasutada edukalt majandustarkvara kogu firmas
 • parandada logistikat
 • teha grupitööd.

Laivõrk ühendab ju harukontorid ja väldib edasi-tagasi sõitu võis uhtlemist üle kulukamate kanalite, näiteks telefoniliini kaudu.

Kasu saavad firmad laivõrkudest kiiruse ja mugavuse näol, arvas Andres Loorpuu.

Laivärk tähendab üht võrku kõigi sidelahenduste jaoks, kõigi ühendamist kõigiga, mobiilsete kasutajate lisandumist samasse võrku, tulevikukindlust.

Microlinki uus e-äri lehekülg http://www.arvutid.com sai kuulajatele tuttavamaks mitmel päeval. Internetiäri eksisteerib kahele kliendigrupile, edasimüüjatele ja lõppkasutajtele. Mõlemad saavad sisse logida ja panna kokku endale vajaliku toote, saada selle kätte soodsa hinnaga ja lugeda nõuandeid.

Kuigi digiallkiri läheneb, pole teda veel peaaegu kuskil. Samas on ta ka kogu aeg olemas olnud, selgub Privadoris töötava teaduri Ahto Buldase ettekandest. Tema teemaks on digitaalne notar, kes võimaldab reeglite järgi tõestada digitaalselt sõlmitud tehinguid. E-notar pole lihast ja luust inimene, vaid automaatne internetiteenus, mida pakub server. Digitaalne notariteenus on huvitava poole poolt näiteks digiallkirjale notarikinnituse võtmine.

Digitaalallkiri töötab lihtsalt
Isiklik võti -s>sAllkirjastamise algoritm (dokument) -s>sAllkiri -s>sKontrolli algoritm (dokument) -s>skehtib/ei kehti

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 11:23
  Otsi:

  Ava täpsem otsing