Ootusärevus viis Nasdaqi langusse

Peeter Koppel 15. mai 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel eelistasid turuosalised jääda tänase Föderaalreservi Vabaturu Komitee istungi eel ettevaatlikuks.

Turud ootavad, et Föderaalreserv kärbib täna baasintressi seniselt 4,5 protsendilt 4-le ning sellest väiksem intressikärbe valmistaks turgudele tõenäoliselt pettumuse. Pettumust võib süvendada ka intresside langetamise otsusega kaasneva avalduse toon, millest aktsiaturud tahaks kõige vähem välja lugeda seda, et tänane intresside langetamine jääb viimaseks. Kui avaldus on aga USA majanduse väljavaadete suhtes positiivne, võivad ka turud tasapisi hakata ülespoole liikuma.

New Yorgi börsil kajastus ettevaatlikkus eilse kauplemispäeva alguses aktsiahindade väheses liikumises ning Dow Jonesi tööstusliku keskmise liikumises reedese sulgemistaseme lähedal. Suuremat kauplemishuvi pakkusid ainult finantssektori aktsiad. Seda eeskätt seetõttu, et regionaalse tähtsusega pank SunTrust trumpas pakutud 14,7 mld dollariga üle First Unioni 12,5 mld dollarilise pakkumise Wachovia panga ostuks. Merrill Lynchile aga mõjus hästi HSBCiga ühinemise kuulujuttude ümberlükkamine.

Kui New Yorgi börs oli suhteliselt rahulik, siis Nasdaqil domineerisid kauplemispäeva algupoolel negatiivsed meeleolud.

Ilmselt lähtusid turuosalised loogikast, et vaatamata vastandlikele näitajatele jätkab maailma suurim majandus jahenemist ja kui Föderaalreserv intressidega seda ei turguta, ei maksa ka ettevõtete kasumitelt paranemist loota.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing