Mobiilside kolmas põlvkond ? 3G ehk UMTS

15. juuni 2001, 00:00

Mobiilsidetehnoloogiad elavad säravalt ja surevad noorelt: uus põlvkond sünnib iga 10 aasta järel ning 20aastaselt ollakse juba raugaeas. Kuid reinkarnatsioon uuel kvalitatiivsel tasemel on vähemalt mobiilsides tõestatult olemas!

NMT ehk esimese põlvkonna mobiilside võrgud võeti Põhjamaades kasutusele kaheksakümnendate alguses. Kümme aastat pärast NMT sündi levisid Euroopas aga juba esimesed teise põlvkonna ehk GSM-võrk, mis laienes ajapikku Aafrikasse, Austraaliasse ja Ameerikasse. GSMist kümme aastat hiljem sätib end kogu maailmas stardijoonele veel uuem mobiilsidepõlvkond: nn 3G, kolmas generatsioon ehk UMTS: Universal Mobile Telecommunications System.

3G toob meile täiesti uutel põhimõtetel baseeruva mobiilsidevõrgu, mida võimaluste poolest on võrreldud hüppega, mis toimus televisiooni tulekul kodudesse raadio kõrvale. Uus võrk võimaldab näiteks kvaliteetset video- ja heliedastust ning nõuab selleks sisult ja välimuselt uudseid telefone. Samas säilivad 3G kasutajale tuttavad GSM-võrgu teenused ning 3G telefonidega saab kasutada olemasolevat GSM-võrku.

EMT kliendileht (märts 2001)

___________________________________________

Kolmanda põlvkonna mobiiltelefon võimaldab interneti kaudu videot vaadata, e-posti vahetada ning arvuti jututoas viibida. Oma teenuseid saavad sellega pakkuda paljud Eesti firmad.

See on vaid väike osa uue tehnoloogia võimalustest, täpset nimekirja kolmanda põlvkonna sidevahendite funktsioonidest ei oska praegu veel keegi nimetada. Lisaks telefoni enese võimalustele saab selle tehnoloogia abil pakkuda väga erinevaid teenuseid, mille osas ei hakka initsiatiivi näitama mitte sideoperaatorid ega telefonitootjad, vaid tavalised ettevõtted. Nii nagu ka mullu Eestis levima hakanud WAP on tehnoloogia, mille abil saavad eri firmad pakkuda oma teenuseid.

Kolmanda põlvkonna mobiilside tähendab telefonide pidevat n-ö internetis olemist ehk püsiühendust, lisaks on andmesidekiirused GSM-võrgu pakutavaga võrreldes mitusada korda suuremad. See võimaldabki pidada telefoniekraanil reaalajas vestlust, samuti võrgu kaudu mängimist, nagu on see tänapäeval võimalik lauaarvutitega.

Äripäev 22.03.2001

___________________________________________

Mobiilside kolmas põlvkond 3G ehk UMTS toob täiesti uudsete võimalustega mobiilsidevõrgu, mida on võrreldud televisiooni leiutamisel toimunud hüppega,

3G põhilisteks edasiviivateks jõududeks peetakse multimeediatelefone, mis edastavad korralikku videopilti ja muusikat ning pakuvad suuremat andmesidekiirust.

Võib-olla ei pruugi telefoni kasutamisel enam klahve vajutada, vaid lihtsalt räägite oma telefoniga.

EMT arendusjuht ANDO MEENTALO (Äripäev 11.04.2001)

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing