Tarkvarahiid Microsoft jätkab ühes tükis

Kaja Koovit 02. juuli 2001, 00:00

Eelmise nädala lõpuks sai tõeks see, mida paljud pärast George W. Bushi Ühendriikide presidendiks valimist ennustasid ? presidendivahetus võib aidata maailma suurimal tarkvaratootjal võita aastaid väldanud kohtuprotsessi, kus on nõutud firma tükeldamist.

Kolumbia osariigi apellatsioonikohus lükkas neljapäeva õhtul alamkohtu otsuse firma tükeldamise kohta tagasi. Küll aga nõustus apellatsioonikohus mitmete süüdistusaktidega, leides, et Microsoft on rikkunud monopolidevastast seadust, püüdes seadusevastaselt kontrollida personaalarvutite operatsioonisüsteemide turgu.

Alamastme kohus peab Microsofti karistuse osas uue otsuse langetama ning päris puhta nahaga kontsernil asjast väla tulla ei õnnestu, kuid kõige hullemast ollakse siiski pääsenud.

Kohtu otsus vallandas USA aktsiaturul neljapäeval tõusu ning optimistlikumatel tekkis küsimus ? kui eelmise aasta kevadel sattusid ühele ajale Microsofti tükeldamist nõudva kohtuotsuse langetamine ja tehnoloogiasektori aktsiate hinnalanguse vallandumine, kas ei või siis seekordne kohtuotsus tähendada aktsiahindade languse lõppu.

Välisanalüütikute hinnangul ei ole aga majanduse üldise kehva seisu tõttu aktsiahindade kiiret tõusu loota.

Vaatamata tehnoloogiasektoris toimunud kaosele on Microsofti aktsia seni hästi vastu pidanud ning BusinessWeeki andmetel on Bill Gatesi juhitav tarkvaragigant suutnud aastaga oma aktsionäridele pakkuda 15,3protsendilist tootlust.

Ajakirja Forbes rikkurite edetabelis on Bill Gates 58 miljardi dollariga (1,1 triljonit krooni) esikohal juba seitsmendat aastat järjest.

Viimasel viiel aastal on Microsoft suutnud käivet kasvatada keskmiselt 31 protsenti aastas ning kasumit 43,5 protsenti aastas.

Viimati avaldatud majandustulemuste järgi oli ettevõtte maksude-eelse kasumi marginaal 62 protsenti, mis on kõrgem kui viimase viie aasta keskmine 51,46 protsenti. Kasumimarginaali kasv näitab seda, et ettevõte on suutnud oma kulud kontrolli all hoida ning juhtimise kvaliteet on kõrge.

Microsoft on ise järgnevaks viieks aastaks prognoosinud oma kasumi kasvutempoks 17%, kuid analüütikud leiavad, et nii suure ettevõtte puhul ei ole üle 15% kasvutempo tõenäoline.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing