Nordea hinnang Soome ja Eesti majanduse arengule

31. august 2001, 00:00

Põhjala suurim pank Nordea alandas oma sel nädalal avaldatud majandusülevaates Eesti tänavust majanduskasvu prognoosi algselt ennustatud 5,4 protsendilt 4,4 protsendile. Pank põhjendab oma sammu nõudluse vähenemisega Eesti peamisel turul Euroopas. ?Kuigi me vähendasime Euroopa Liitu impordi kasvu prognoosi peaaegu poole võrra, pole põhjust arvata, et Eesti tööstustoodangu kasv kiiresti taastuks,? kirjutab pank.

Aasta algusest on Eesti tööstustoodangu kasv vähenenud enam kui poole võrra. Pank on alandanud Eesti ekspordi kasvu prognoosi vähem kui 10 protsendile võrreldes mulluse 30 kasvuga. ?Ehkki kõrgtehnoloogia osakaal Eesti majanduses on tagasihoidlik, on maailmas sektori järsu languse kaudne mõju suurem, kui võiks eeldada selle osakaalust tööstustoodangus,? kirjutab pank. Inflatsiooni ennustab Nordea Eestis tänavu 5,9, edaspidi hinnatõus aeglustub.

___________________________________________

Soome majanduse jahtumine jääb Nordea hinnangul lühiajaliseks. Soome majanduskasvu languse peapõhjus on elektroonikatööstuse oodatust suurem kukkumine. Nordea ökonomist Reijo Heiskanen hoiatas, et mobiilitööstuse kiired ja suured muutused toovad prognoosidesse ebakindlust.

Ahtola sõnul on tööstustoodangu kukkumine suurem kui 1990ndate algul nn lama ajal. Nordea asjatundjad loodavad siiski, et sama kiiresti võib tulla pööre paremuse suunas. Nordea prognoosi järgi kasvab ekspordinõudlus juba järgmisel aastal ja siis kasvab majandus 3,5. Antola näeb juba USA languse põhja ning tuleval aastal peaks nii USA kui sellest sõltuv Euroopa majandus jõudsalt kasvama.

Tööstustoodangu kukkumist aitab Nordea hinnangul korvata eratarbijate nõudlus, mis püsib kõrge nii USAs kui Soomes. Paanikasse Nordea eksperdid ei usu. Tarbimist toetab intresside kärpimine nii USAs kui Soomes. Äripäev Online, MTV3

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing