Kallas tuli välja valimiseelse eelarvega

Inno Tähismaa 19. september 2001, 00:00

?See on eelarve enne valimisi,? kommenteeris Kallas uut, varasematest aastatest märksa optimistlikumalt koostatud eelarvet. Tema sõnul läksid sisse kõik soovid lisaks kaitse- ja hariduskuludele, mis on valitsuse senised prioriteedid. Nii saavad pensioni- ja haigekassa kumbki juurde ligi 500 miljonit krooni võrreldes tänavuse aastaga.

?Kõik ministrid hääletasid poolt,? kirjeldas Kallas valitsuse istungil toimunut. Tema sõnul toetub eelarve ministeeriumi koostatud prognoosile, et majandus kasvab tuleval aastal 5. Kallase olekust oli näha väsimust ja rahulolematust kulutuste nii suure kasvuga, sõnades ta seda ei väljendanud. Veel nädal aega tagasi hoiatas ta Eesti avalikkust majanduse võimaliku oodatust kehvemate tuleva aasta väljavaadetega.

Kohalike omavalitsuste valimised toimuvad 2002. aasta 20 oktoobril ja riigikogu valimised 2003. aasta 2. märtsil.

Suurim eelarvesse juurde leitud summa tuleb Hüvitusfondilt, see on 700 miljonit krooni. Võrreldes rahandusministeeriumi algse prognoosiga on suurendatud varadelt saadava tulu väljavaateid 229 miljoni krooni võrra, sest Tallinna Sadamalt peaks tulema täiendavalt 100 mln krooni omanikutulu, Eesti Telekomilt 37,5 mln krooni, Eesti Postilt 23 mln krooni, Lennuliiklusteeninduse ASilt 15,4 mln krooni ja Eesti pangalt 50 mln krooni.

Rahandusministri nõuniku Madis Mülleri väitel suureneb 100 mln krooni võrra käibemaksutulu, sest tulemuspalgaga abil pannakse maksu- ja tolliametnikud efektiivsemalt tööle.

Lisaks kavatseb valitsus uuest aastast maksustada ametiauto kasutamist isiklikeks sõitudeks senise 500 asemel 1000 krooniga kuus, mis toob juurde 84 mln krooni. Valitsus plaanib hakata maksustama ettevõtete vahel makstavaid dividende, mis toob juurde 50 mln krooni. Uute isikutunnistuste ehk ID-kaartide müügist on kavas saada 63 mln krooni ja alates 2002. aasta 1. juulil tõusva tubakaaktsiisi kaudu 35 mln krooni. Riigi vara müügist on plaanis saada 50 mln krooni.

Kokku on kavandatava eelarve maht 33,4 miljardit krooni. Tänavu on eelarvesse juurde arvestatud ka 1,2 miljonit krooni välisabi, see kujutab endast Euroopa Liidu abiprogrammide Phare ja Ispa raha infrastruktuuri arendamiseks. Selle tuluga koos on eelarve maht 34,6 miljardit krooni.

___________________________________________

Riigieelarve läheb järgmistel aastatel lõhki

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing