Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigiasutuste juhtimise taset saab parandada

  Kommentaari esimene osa ?Tähesõdade programm? ja käsumajandus (ÄP 12.10.01)
  Ka turumajanduse tingimustes on paratamatu, et oluline osa kodanike vajadustest rahuldatakse ühiskondlikus sektoris. Loomulikult eeldab ühiskondliku sektori juhtimine samasugust juhtimisalast professionaalsust nagu erasektoriski.
  Kas on võimalik, et Eesti riiki valitsevad poliitilised jõud suudavad tagada riigi (organisatsioonilise) süsteemi stabiilsuse pikaajalise arengu nimel? Kuigi riigivõimu võõrandumisest pole ajakirjandus viimasel ajal otse enam kirjutanud, ei tähenda see, et võim oleks rahvale lähemale tulnud.
  Millisena võiksime iseloomustada juhtimist, millega ei saa rahul olla? 1. Iga uus võimule tulija alustab eelkäija töö lammutamisest. Ministeeriume, ametkondi, ameteid, omavalitsusi, sihtasutusi, ettevõtteid jms pidevalt reformitakse: liidetakse ja lahutatakse, vastutusvaldkond kiratseb. Valijale on võimalik näidata, et ümberkorralduste käigus lihtsalt ei jätku ressursse. Kui ümberkorraldused läbi ? siis me teeme kõik, nagu vaja.
  2. Tekitatakse uusi ameteid või reorganiseeritakse vanu, kui tundub, et olemasolev struktuur või selle juht ei vasta ootustele. Et uus struktuur ehitatakse üles vanadel printsiipidel, ei vaevuta määratlema, milline juhtimismehhanism peaks uue edukamaks tegema. Kuidas see mehhanism toimib? Loodetakse, et isikute ja struktuuride vahetus tagab edu.
  3. Enne võimult lahkumist alustatakse võlgu elamist, sest võlad tuleb maksta uutel valitsejatel. Kuna järgmistel valimistel võimule naasmine on kaheldav, siis opositsioonis olles on hea toonitada, et ?meie parandasime tänavaid?.
  4. Juhte määratakse korporatiivsetel meetoditel: ?oma poiss? on parem. Kui amet valmis, hakatakse välja töötama poliitikat, mida see teostama peaks. Ei kaasata sihtrühma, kelle jaoks amet moodustatakse, või kasutatakse manipuleerivaid võtteid.
  5. Ametitel on piisavalt palju valdkondi, mis kattuvad omavahel. Keegi ei võta vastutust nende ametite tegevust koordineerida ? see nõuab terviklikku käsitlust ja otsuseid vastaval tasandil. Nii tekib situatsioon, kus ?vasak käsi ei tea, mida parem teeb?. Ametid konkureerivad omavahel ressursside pärast, mis tulevad maksumaksja taskust. Võimalusel pannakse vastutus tülika probleemi eest teisele ametile.
  6. Puudub valitsejate langetatud otsuste tagajärgede, sh sotsiaalsete tagajärgede prognoos isegi siis, kui nende (tagajärgede) võimalikkus on nähtav ka valitsemises võhikule.
  Õnneks on vigade tegemise väli riigile kuuluva majanduse kahanemise tulemusena oluliselt vähenenud. Seda edukamad võiksid juhid-valitsejad sellel väiksemal väljal olla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Kallis maagaas kruvib elektri hinda Eesti-Soome merekaabel homme-ülehomme hoolduses
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.