Nokia kindlustab tagalat

Kaja Koovit 14. november 2001, 00:00

Umbes kolmandiku maailmas kasutatavatest mobiiltelefonidest tootnud Nokia karismaatiline juht Jorma Ollila teatas eile öösel Las Vegases tehnoloogiakonverentsil Comdex, et kontsern kavatseb litsentseerida oma tarkvara. Samm oleks üheks osaks tööstusharu ettevõtete kavandatavas ühiste standardite väljatöötamise ja kinnitamise kavas.

Mobiilsidetööstuse ettevõtted avaldasid eile oma plaani luua mobiiltelefonide tootjatele ühised standardid, mis võimaldaksid arendada internetiühendusega mobiiltelefonide ehk kolmanda põlvkonna (3G) mobiilside tooteid ja teenuseid eesmärgiga garanteerida nende edukus ja õigustada seniseid kulutusi.

?Tahame kindlustada, et iga kasutaja ükskõik millise telefoniga saaks kasutada iga võimalikku teenust ükskõik millises võrgus,? vahendas Wall Street Journal kavandatavat koostööd tutvustanud Nokia Mobile Software?i asepresidendi Pertti Korhoneni sõnu.

Esmaspäeva õhtul saavutatud ühiste standardite kokkuleppega ühinesid lisaks Nokiale mobiiltelefonide tootjad Motorola, Sony ja Ericsson ning operaatorid Vodafone, AT&T ja Telefonica.

Kolmanda põlvkonna mobiilside teenused tulevad turule kehval ajal, mil maailmamajandus aeglustub ja paljude telekommunikatsioonitoodete järele on nõudlus juba vähenenud. Ühised tehnoloogiastandardid võimaldaksid nii Nokial kui teistel firmadel pakkuda teenuseid, mis oleksid kasutatavad enamiku mobiiltelefonidega erinevates telekommunikatsioonivõrkudes.

Paljud analüütikud on avaldanud muret, et 3G tutvustus ja kasutuselevõtt, mis kavade kohaselt peaks toimuma järgmise aasta lõpupoole, jääb piiratuks, kui tarbijad ei ole huvitatud kalliste telefonide kasutuselevõtust.

Seega on nii mobiiltelefonide seadmete tootjate kui operaatorite kokkulepe igati mõistetav samm, tagamaks võimalikult suurte rahade liikumise tarbija taskust tootjate omasse.

Kuigi Nokia otsus oma tehnoloogiat ja tarkvara jagada kergendab analüütikute hinnangul konkurentide tegevust turul ja võib ohustada Nokia liidripositsiooni, ei lase kontserni juhid end sellistest kahtlustest heidutada. Nende kinnitusel on kõige olulisem 3G-le massilise turu loomine, mille kaudu suureneb kõigi ettevõtete käive.

?Kui ühist teenuste platvormi ei looda, tähendab see vähemal hulgal teenuseid ja seda, et kogu 3G võimalusi ei ole võimalik kasutada,? lausus Korhonen.

Ka investorid näivad ettevõtete koostöös rohkem plusse kui ohte nägevat ning Nokia aktsia kerkis eile Helsingi börsil enam kui 7 26,49 euro tasemele.

?Kui Nokia suudab laiendada oma domineerimist mobiiltarkvara osas, on pikaajaline potentsiaal märkimisväärne,? ütles Evli panga analüütik Karri Rinta.

Ericssoni aktsia hind tõusis Stockholmi börsil samuti üle 8 protsendi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing