Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia kindlustab tagalat

  Umbes kolmandiku maailmas kasutatavatest mobiiltelefonidest tootnud Nokia karismaatiline juht Jorma Ollila teatas eile öösel Las Vegases tehnoloogiakonverentsil Comdex, et kontsern kavatseb litsentseerida oma tarkvara. Samm oleks üheks osaks tööstusharu ettevõtete kavandatavas ühiste standardite väljatöötamise ja kinnitamise kavas.
  Mobiilsidetööstuse ettevõtted avaldasid eile oma plaani luua mobiiltelefonide tootjatele ühised standardid, mis võimaldaksid arendada internetiühendusega mobiiltelefonide ehk kolmanda põlvkonna (3G) mobiilside tooteid ja teenuseid eesmärgiga garanteerida nende edukus ja õigustada seniseid kulutusi.
  ?Tahame kindlustada, et iga kasutaja ükskõik millise telefoniga saaks kasutada iga võimalikku teenust ükskõik millises võrgus,? vahendas Wall Street Journal kavandatavat koostööd tutvustanud Nokia Mobile Software?i asepresidendi Pertti Korhoneni sõnu.
  Esmaspäeva õhtul saavutatud ühiste standardite kokkuleppega ühinesid lisaks Nokiale mobiiltelefonide tootjad Motorola, Sony ja Ericsson ning operaatorid Vodafone, AT&T ja Telefonica.
  Kolmanda põlvkonna mobiilside teenused tulevad turule kehval ajal, mil maailmamajandus aeglustub ja paljude telekommunikatsioonitoodete järele on nõudlus juba vähenenud. Ühised tehnoloogiastandardid võimaldaksid nii Nokial kui teistel firmadel pakkuda teenuseid, mis oleksid kasutatavad enamiku mobiiltelefonidega erinevates telekommunikatsioonivõrkudes.
  Paljud analüütikud on avaldanud muret, et 3G tutvustus ja kasutuselevõtt, mis kavade kohaselt peaks toimuma järgmise aasta lõpupoole, jääb piiratuks, kui tarbijad ei ole huvitatud kalliste telefonide kasutuselevõtust.
  Seega on nii mobiiltelefonide seadmete tootjate kui operaatorite kokkulepe igati mõistetav samm, tagamaks võimalikult suurte rahade liikumise tarbija taskust tootjate omasse.
  Kuigi Nokia otsus oma tehnoloogiat ja tarkvara jagada kergendab analüütikute hinnangul konkurentide tegevust turul ja võib ohustada Nokia liidripositsiooni, ei lase kontserni juhid end sellistest kahtlustest heidutada. Nende kinnitusel on kõige olulisem 3G-le massilise turu loomine, mille kaudu suureneb kõigi ettevõtete käive.
  ?Kui ühist teenuste platvormi ei looda, tähendab see vähemal hulgal teenuseid ja seda, et kogu 3G võimalusi ei ole võimalik kasutada,? lausus Korhonen.
  Ka investorid näivad ettevõtete koostöös rohkem plusse kui ohte nägevat ning Nokia aktsia kerkis eile Helsingi börsil enam kui 7 26,49 euro tasemele.
  ?Kui Nokia suudab laiendada oma domineerimist mobiiltarkvara osas, on pikaajaline potentsiaal märkimisväärne,? ütles Evli panga analüütik Karri Rinta.
  Ericssoni aktsia hind tõusis Stockholmi börsil samuti üle 8 protsendi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Swedbank: tallinlasele on korteri taskukohasus kukkunud 2009. aasta tasemele
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Kriisi ajal teevad isegi erinevad arvutused ärevaks
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kvartali lõpp kallutas kõik USA kolm peamist indeksit karuturule
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Ukraina taotleb kiirendatud korras NATO liikmelisust
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.

Olulisemad lood

Jüri Käo poliitikutele: mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on?
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.