• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia kindlustab tagalat

  Umbes kolmandiku maailmas kasutatavatest mobiiltelefonidest tootnud Nokia karismaatiline juht Jorma Ollila teatas eile öösel Las Vegases tehnoloogiakonverentsil Comdex, et kontsern kavatseb litsentseerida oma tarkvara. Samm oleks üheks osaks tööstusharu ettevõtete kavandatavas ühiste standardite väljatöötamise ja kinnitamise kavas.
  Mobiilsidetööstuse ettevõtted avaldasid eile oma plaani luua mobiiltelefonide tootjatele ühised standardid, mis võimaldaksid arendada internetiühendusega mobiiltelefonide ehk kolmanda põlvkonna (3G) mobiilside tooteid ja teenuseid eesmärgiga garanteerida nende edukus ja õigustada seniseid kulutusi.
  ?Tahame kindlustada, et iga kasutaja ükskõik millise telefoniga saaks kasutada iga võimalikku teenust ükskõik millises võrgus,? vahendas Wall Street Journal kavandatavat koostööd tutvustanud Nokia Mobile Software?i asepresidendi Pertti Korhoneni sõnu.
  Esmaspäeva õhtul saavutatud ühiste standardite kokkuleppega ühinesid lisaks Nokiale mobiiltelefonide tootjad Motorola, Sony ja Ericsson ning operaatorid Vodafone, AT&T ja Telefonica.
  Kolmanda põlvkonna mobiilside teenused tulevad turule kehval ajal, mil maailmamajandus aeglustub ja paljude telekommunikatsioonitoodete järele on nõudlus juba vähenenud. Ühised tehnoloogiastandardid võimaldaksid nii Nokial kui teistel firmadel pakkuda teenuseid, mis oleksid kasutatavad enamiku mobiiltelefonidega erinevates telekommunikatsioonivõrkudes.
  Paljud analüütikud on avaldanud muret, et 3G tutvustus ja kasutuselevõtt, mis kavade kohaselt peaks toimuma järgmise aasta lõpupoole, jääb piiratuks, kui tarbijad ei ole huvitatud kalliste telefonide kasutuselevõtust.
  Seega on nii mobiiltelefonide seadmete tootjate kui operaatorite kokkulepe igati mõistetav samm, tagamaks võimalikult suurte rahade liikumise tarbija taskust tootjate omasse.
  Kuigi Nokia otsus oma tehnoloogiat ja tarkvara jagada kergendab analüütikute hinnangul konkurentide tegevust turul ja võib ohustada Nokia liidripositsiooni, ei lase kontserni juhid end sellistest kahtlustest heidutada. Nende kinnitusel on kõige olulisem 3G-le massilise turu loomine, mille kaudu suureneb kõigi ettevõtete käive.
  ?Kui ühist teenuste platvormi ei looda, tähendab see vähemal hulgal teenuseid ja seda, et kogu 3G võimalusi ei ole võimalik kasutada,? lausus Korhonen.
  Ka investorid näivad ettevõtete koostöös rohkem plusse kui ohte nägevat ning Nokia aktsia kerkis eile Helsingi börsil enam kui 7 26,49 euro tasemele.
  ?Kui Nokia suudab laiendada oma domineerimist mobiiltarkvara osas, on pikaajaline potentsiaal märkimisväärne,? ütles Evli panga analüütik Karri Rinta.
  Ericssoni aktsia hind tõusis Stockholmi börsil samuti üle 8 protsendi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: Föderaalreserv turge ei kõigutanud Indeksid kallinesid 1%
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: mida teeb meile tulevane suur palgakasv?
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Äripäeva veebi täidavad täna tippettevõtjate järgmise aasta äriplaanid
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.