Inge Rumessen • 17. detsember 2001 kell 22:00

Lõppematu jagelus Bekkeris

Selleks, et võõrad territooriumile nuhkima ei pääseks, paigaldas Siff tänava algusesse juba tükk aega tagasi raudvärava, mida vahelduva eduga lukustati ning siis jälle avati.

Samal territooriumil kontoriruume omava Onako Eesti valvas pilk tõi Sifile kaela isegi mõned trahvid värava lukus hoidmise eest. Selle lahtikeeramine on aga mõne sekundi töö ning kuna ametivõimud ei suutnud midagi seadusevastast tuvastada, jäid maksmata ka trahvisummad. ?See tänav on oluline sadama logistilisest seisukohast ning kuna siin liiguvad suured treilerid, on see väga ohtlik jalakäijatele,? põhjendab Siff värava lukustamist.

Päev enne linnapea umbusaldamist otsustas linnavalitsus tänava likvideerida. Tsiteerides Tõnis Paltsu, on see kõige häbiväärsem ja ebafunktsionaalsem tänav Tallinnas. Tegelikult lasi Siff möödunud aasta suvel teelõigu asfalteerida. ?Jah, nüüd, pärast otsuse vastuvõtmist ilmnes, et nad on seal oma tarbeks seda tänavat hiljuti parandanud,? nentis ekslinnapea reede õhtul. ?Igatahes augustis, kui ma seal käisin, ta küll korras ei olnud.?

Pealtnägijate sõnul olevat Siffi veel kolmapäevase linnavalitsuse istungi eel, mil tänava likvideerimine erakorralise punktina päevakorda võeti, linnavalitsuses nähtud.

Minu juures ta ei käinud, ütleb Palts. Siff kinnitab, et tema linnavalitsuses käimine on puha vale ning keelitab Paltsu tänava likvideerimises mitte süüdistama, sest asjade selline käik on protsessi loomulik lõpp.

Onako mehed aga ei jäta. Nüüd ei pääse nende kliendid enam firma kontorisse, sest Klaasi tänava värav keerati otsusele järgneva päeva hommikul lukku ning Marati tänava sissepääsu ees seisavad Sifi turvafirma Lilto mehed. ?Mul on kõrge patakas sissepääsuloa taotlusi iga kliendi kohta, kuid kõigile on Siff andnud eitava vastuse,? pahandab Onako Eesti juhatuse liige Andrus Nurk.

Siff lükkab sama pahaselt sellise väite ümber ning ütleb, et pole ühtki Onako klienti takistanud. ?Me võiksime nad tegelikult päevapealt välja lüüa, sest nende ruumid on siin ebaseaduslikult ja renti nad ei maksa. Aga meile pole jälle vaja seda jama, mis siis hakkab,? räägib Siff, väites, et on pigem Onako suhtes heategija, lubades neil seal pesitseda. ?Ma ei teagi, mida nad siin teevad. Ainuke nähtav asi on kolmandale korrusele viiv lift, mis nad endale ehitasid.?

Siff ei väsi rõhutamast, et on andnud sadamas tööd 250 inimesele ning kirjeldab suurejoonelisi plaane Bekkeri sadama ja hiljuti ostetud Meeruse sadama suureks Sifi sadamaks ühendamisel, mis hõlmab ka villade rajooni ning jahisadamat. Kui Bekkeri sadamat haldava pankrotistunud Balti Baasi kohtuasjadega saaks ühele poole, siis oleks viie aasta ja 300 mln krooniga arvutiekraanile kuvatud visioon tegelikkus.

?Alati on lihtsam käituda destruktiivselt kui midagi ära teha,? räägib Siff kemplemise kohta Onako ja Rasmussoni vahel. Pankrotipesa kohtuasjad ei paista aga veel niipea lahenevat. Pankrotihaldur on järjekorras juba kolmas, eelnevad on tagandatud süüdistusega pankrotistunud firma raha oma taskusse poetamises.

Siff nendib optimistlikult, et asjad on nende kasuks lahenemas. Onako juht aga kurdab, et viimanegi lootusekiir õiglus jalule seada on ähmastumas.

?Nad (Rasmusson ? toim.) teevad kõik, et meid siit välja saada. Siis ei ole kedagi, kes nende seaduserikkumisi pealt näeb,? räägib Andrus Nurk ja kirjeldab, kuidas nende elektrikaabel Rasmussoni kontoriaknast läbi lõigati. ?Elektrikaabli pidime otse posti otsast tõmbama aga seepärast, et Ivanov (Oleg Ivanov on Rasmussoni juhatuse esimees ? toim.) lülitas elektri juba ammu välja.?

Olgu elektri ja sissepääsuga või ilma, istuvad Onako mehed Bekkeri sadamas edasi sama valvsalt kui eesmärgipäraselt toimetavad Sifi mehed.

Hetkel kuum