Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna koalitsioonilepe sai allkirjad

  Mootorsõidukimaks kehtestati eesmärgiga finantseerida teedeehitust. Igal aastal on Tallinna eelarvesse mootorsõidukimaksust laekunud ca 30 miljonit krooni, sel aastal 36 miljonit. Teetöödele läheb tänavu aga 400 miljonit krooni. Reformierakondlane Maret Maripuu on varem Äripäevale öelnud, et mootorsõidukimaksu näol pole tegu märkimisväärse summaga linna eelarvest.
  Lisaks lubab koalitsioonileppe eelarvepoliitika osa säilitada maamaksu senise taseme ning vaadata üle kommunaalteenuste hinnapoliitika iga-aastase eelarvemenetluse käigus.
  Tuleva aasta linnaeelarvest on planeeritud täita Keskerakonna ja Reformierakonna valimislubadused, mille hinnanguline väärtus on 100 miljonit krooni.
  Ühtlasi reorganiseerib Tallinn säästva arengu ja planeerimise ameti (SAPA), taastades tarbija- ja keskkonnakaitse üksused ning linna peaarhitekti ametikoha.
  Tallinna abilinnapea Toivo Ninnase hinnangul polnud SAPA loomine õnnestunud eksperiment. ?Kokku pandi ju kolm ametit ja linna planeerimine jäi sisuliselt tagaplaanile,? põhjendas Ninnas koalitsiooni kava Jüri Mõisa linnapeaks olemise ajal loodud SAPA reorganiseerida.
  2000. aastal töötas transpordi-, keskkonna- ja linnaplaneerimise ametis kokku 171 inimest, kellest reorganiseerimise tulemusel jäi SAPAsse alles 101. Tänavu jaanuaris oli see arv suurenenud 18 inimese võrra, nii et täna töötab SAPAs 120 inimese ringis.
  Koalitsioonileppe kohaselt jätkab linnavalitsus ka teedeehitust. Kaasates riigi-, erasektori ja ISPA raha, jätkab linnavalitsus Põhjaväila ehitust ja alustab Lõunaväila rajamist. Ehitab välja Lasnamäe kanali ja eritasandilise Mäekalda ristmiku, Haabersti mitmetasandilise ristmiku, Mustakivi tee pikenduse Piritani, Rahu tee, Smuuli tee pikenduse Suur-Sõjamäeni, jätkab Tartu maantee renoveerimist, renoveerib Narva maantee kesklinna osa, Pärnu maantee Järvelt linna piirini, Kadaka puiestee, Männiku tee, Merivälja tee, Nõmme tee, Tondi tänava ja Peterburi maantee.
  Reformierakond ja Keskerakond lubavad rajada linnas avalike tualettide võrgu. Samuti korrastada bussijaama, Balti jaama ja Tallinna sissesõiduteede piirirajatised. Leppes lubavad võimuparteid käivitada ulatusliku haljastuse, puude istutamise ning muru uuendamise ja hooldamise programmi. Lisaks alustada Vabaduse väljakust korrastatud linnakeskuse kujundamist ning kanalisatsiooni rajamist seni kanalisatsioonita linnaosades.
  Ühe punktina on toodud välja ka Tallinna mereäärse ala arendamine eesmärgiga luua Patarei piirkonnast Tallinna haridus- ja kultuurilinnak.
  Tarbijakaitse tuuakse Tallinna tagasi ning detailplaneeringute menetlemise süsteem muudetakse paindlikumaks ja kiiremaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.