Tõnis Arnover • 12. november 2002 kell 9:27

USA ja Suurbritannia valmistuvad Iraagi sõjaks

Iraagi valitsusel on reedeni aega vastata ÜROle, kas ta nõustub ÜRO Julgeolekunõukogus vastuvõetud resolutsiooni täitma.

Juhul kui Iraak lubab ÜRO relvainspektoritel asuda tegema riigis kontrollreide ja need peaksid leidma keelatud relvi, millest Iraak ei ole teatanud, siis on Iraak süüdi väärandmete esitamises ja tema vastu võidakse kasutada jõudu, kirjutavad Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Ehkki Saddam Husseinile antud tähtaeg ei ole veel käes, on USA valitsuse liikmed kindlad, et ta ei täida ÜRO nõudeid ning seetõttu on USA alustanud sõjaettevalmistusi. Et mõjutada Iraaki psühholoogiliselt, lekitas Pentagon eelmise nädala lõpul ajakirjandusse teateid sõjaplaanidest. Nende kohaselt ründab Iraaki umbes 250 000 USA sõjaväelast, keda toetab paar tuhat britti.

Ka Briti kaitseminister Geoff Hoon kinnitas pühapäeval, et Briti kaitseministeerium viib sel nädalal läbi 15 000 sõjaväelase mobilisatsiooni.

Hetkel kuum