Ülo Toomsalu • 3. detsember 2002 kell 7:23

EPL: Investeerimisfondid meelitavad tootlusega

Eesti pankade avatud investeerimisfondide aastane tootlus jääb 20 protsendi piiresse, mis meelitab üha enam inimesi nendesse raha paigutama.

Sampo Panga fondidest on suurima tootlusega Sampo Kasvufond, Sampo Pensionifond ja Sampo Balti Investeerimisfond, mille 12 viimase kuu tootlus on vastavalt 9, 10 ja 23 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Vaikselt tiksub raha aktsiafondidesse juurde, sest aktsiakultuur Eestis areneb,? ütles Sampo Panga fondijuht Alo Kullamaa.

Ühispanga Fondide fondijuhi Andrei Zaborski sõnul ei tohiks aktsiafondidesse investeerida kavatsevad inimesed lasta end pimestada fondide suurest tootlusest, samas meelitab investeerimisfondide kopsakas tootlus üha enam investoreid ligi. Ühispanga fondidesse pannakse igal nädalal kuni pool miljonit krooni.

?See, kuidas inimesed fondidesse raha suunavad, sõltub igast investorist eraldi,? ütles Zaborski, kelle sõnul ei tohiks inimesed kõiki sääste aktsiafondidesse suunata. ?Aktsiafondid on siiski üsna kõrge riskiastmega ning nendesse suunatud investeeringud peaksid olema soovitatavalt pikaajalised,? ütles fondijuht.

Üldjuhul võiks investeeringu pikkus olla 3?5 aastat. Sellise perioodiga tasakaalustavad positiivsed tootlused võimalikud miinused. Samas ei tähenda raha investeerimine fondi, et see sinna kolmeks või viieks aastaks kinni jääb. ?Avatud fondide nimigi ütleb seda, et sinna investeeritud raha võib igal hetkel välja võtta,? selgitas Zaborski.

Hetkel kuum