Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piirile toppama jäänud stendid messile ei jõua

  Kuna mess kestab tavaliselt 2-3 päeva, siis juhul, kui saadetised täpselt õigeks ajaks sihtkohta ei jõua, lõpeb üritus eksponendile fiaskoga.
  Kui Eesti ettevõte on otsustanud end välismessil eksponeerida, kuulub ta esmaste ülesannete hulka pädeva logistikapartneri leidmine. Logistikafirma valikul on tugev argument varasemate messiprojektide edukas läbiviimine. Valikuid tehes peaks esmalt välja selgitama kas logistikafirmas on spetsiaalne messiprojektidega tegelev meeskond, kes enne, kui eksponaadid teele saadetakse, detailselt selgitab, mis nendega sihtpunktis toimub ning kuidas need lõpuks turvaliselt tagasi jõuavad. Logistikafirma võime messil osalejat kõigis aspektides konsulteerida on partneri valikul tähtsaim, sest ebakompetentsus näiteks kauba saatedokumentide vormistamisel võib messile mineku täielikult nurjata kauba kinnijäämisega mõnes tollipunktis.
  Messilogistika täisteenusepaketti on logistikafirmast kasulik tellida juhul, kui ettevõtja pole ise tolliprotseduuride detailidega tihti kokku puutunud ning ei oma selget ettekujutust ka ülejäänud logistilistest toimingutest. Logistikafirma töötajad, kes igapäevaselt messiprojektidega tegelevad, suudavad kindlasti paremini logistilisi protsesse juhtida ning kiiremini probleemidele lahendusi leida.
  Messiga seotud logistikateenuse puhul koordineerib logistikafirma eksponaatide vedu kogu transpordiahela ulatuses, võttes arvesse kõik kliendi soovid ja nõuded. Samuti varustab logistikafirma eksponeerijat põhjalike tegevusjuhistega, vahendades sihtriigist messikorraldaja või logistikafirma agendi kaudu kogu konkreetse messi korraldamisega seonduva info.
  Üle maailma toimuvate messide logistikaprojektide edukas läbiviimine eeldab logistikafirmalt spetsiaalkogemustega globaalse agentide võrgustiku olemasolu. Kasutades tugeva globaalvõrgustikuga logistikapartnerit, võib Eesti firma rahvusvahelisele messile minnes sihtriigis toetuda logistikafirma kohapealsete agentide abile, kes hoolitsevad igakülgset tema kauba eest.
  Messilogistika projektide eduka läbiviimise olulisim eeldus on piisav ettevalmistusaeg ja detailne planeerimine. Planeerimise käigus määratakse täpsed tarneajad, saadetiste mahud, erinõuded saadetiste käsitlemisele ja transpordivahenditele, kauba väärtus jms. Teatades messil osalemisest logistikafirmale vähemalt kuu võrra ette, on võimalik eelnevalt läbi rääkida kõigis detailides, ka näiteks sihtriigi messihallis osutatavate teenuste hindades. Samuti on kuuajalise etteteatamise puhul võimalik saadetisele taotleda vastava riigi Kaubandus-Tööstuskojast ajutise impordi ja ekspordi transiitdokument ATA-Carnet, mis lihtsustab oluliselt paljusid tolliprotseduure, kuid nõuab aega ja hulga dokumentide täitmist.
  Kuna iga messilogistika tellija on unikaalne ja spetsiifiliste vajadustega, peab logistikafirma olema alati valmis pakkuma paindlikke terviklahendusi. Messe teenindavad logistikafirmad peavad olema võimelised ühe transpordiliigi tõrke korral saadetise kiiremale transpordiliigile ümber tõstma. Kui näiteks merel tõuseb torm ja selgub, et planeeritud meretransporti kasutades saadetis õigeaegselt messile ei jõua, peab logistikafirma olema suuteline messisaadetise kiiresti lennutranspordile suunama.
  Messi logistika toimub ülitäpse ajagraafiku alusel. Kõik maha- ja pealelaadimised toimuvad täpse kellaaja järgi. Messidel kasutatakse tihti liisitud tehnikat, seetõttu nõuab iga liigne viivitus liisijalt täiendavaid rahalisi vahendeid. Messilogistika tellijad on reeglina ülimalt huvitatud tehnika võimalikult kiirest kohaletoomisest ning peale messi äraviimisest.
  Messikaupade kiirel üle riigipiiride liikumisel on tähtis, et logistikafirma oleks tollistruktuuride silmis usaldusväärne. Tihti on tollipunktide ladusa läbimise jaoks otsustav, kas logistikafirma kannab saadetise eest finantsvastutust ja annab tollile vastavad garantiid.
  Messil osaleja seisukohalt on logistikapartneriga palju mugavam suhelda, kui see võimaldab messiga seotud osapooltel läbi oma IT süsteemide koordineerida saadetiste liikumist, kasutada asjassepuutuvaid abimaterjale, tegevusjuhiseid ja dokumente.
  Reeglina võtab logistikaettevõtte Eesti messiteami töötaja messi toimumiskoha võrgustikuagendiga ühendust ning teostab sihtkohas, vastavalt tellija soovile, teenuste tellimise. Suurte logistikafirmade globaalvõrgustikes töötab kas osas või kõigis suuremates riikides, oleneb firmast spetsiaalselt messidega tegelev meeskond, kes on riigis toimuvate messide ja näituste ?köögipoolega? hästi kursis. Messide territooriumil tuleb tavaliselt hoolitseda selle eest, et messikaubad õiges kohas maha võetakse, messiboksi toimetatakse, kaubaalused ja pakendid ajutiselt selleks ette nähtud paika ladustatakse jne. Messide territooriumil tuleb tavaliselt hoolitseda selle eest, et messikaubad õiges kohas maha võetakse, messiboksi toimetatakse, kaubaalused ja pakendid ajutiselt selleks ette nähtud paika ladustatakse jne.
  Schenker kontsernis on loodud spetsiaalne messiportaal www.schenkerfairs.com , kus on võimalik hankida infot kõigi maailma suuremate messide kohta. Päringusüsteemist saab otsida messe ärivaldkonna või asukoha järgi, saab teada, kes on messi peakorraldaja. Klikates konkreetsele messile, kuvatakse asukohariigi messilogistika meeskonna nimed ja kontaktandmed. Samuti on portaalis ära toodud teenuste põhitariifid, paljude messide puhul ka markeerimise, pakendamise ja veo instruktsioonid.
  Autor: Jaanika Kula
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.