Ülo Toomsalu • 16. detsember 2002 kell 6:28

PM: Illar Hallaste tahab Riigikokku

Mart Laari esimese valitsuse ajal Eesti poliitikas ilma teinud ekspastor Illar Hallaste pürib Reformierakonna sisevalimistel erakonna nimekirja.

Reformierakonda kuuluv ettevõtja Hallaste oli 1998. aasta suvel üks peategelane seksiskandaalis, kus ajakirjanik Kati Murutar süüdistas teda ja praegust Tallinna abilinnapea Toivo Ninnast lõbutüdrukute tellimises Pärnu hotelli Viiking. Kuu aega hiljem pidasid pastor Hallaste ja Murutar toimunu asjus ETV otse-eetris kõmulise teledebati, kirjutab Postimees.

Hallaste kuulus toona Rahvaerakonda, kes viskas mehe skandaali pärast parteist välja. Samuti vabastas Eesti Evangeelse Luteri Kiriku konsistoorium ta vikaarõpetaja ametist.

Veel tänavu veebruaris jäi Hallaste kunagise skandaali pärast ainsana ilma ordenist, mille president Arnold Rüütel annetas kõigile seni teenetemärgita 20. augustil 1991 ülemnõukogus Eesti taasiseseisvumise poolt hääletanud saadikutele.

Hallaste kandideeris ka kohalikel valimistel Reformierakonna nimekirjas Viimsi vallas, kuid kogus ainult 28 häält ja volikokku ei pääsenud. Reformierakonna nimekirja Riigikogu valimistel tahab ta saada Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas, kus 14 kandidaadikohale konkureerib sisevalimistel 31 pürgijat.

Reformierakondlased peavad täna algavatel sisevalimistel praakima välja 83 Riigikogu valimiste kandidaadiks pürgijat, sest vabu kohti nimestikus on vaid 124. Ainsana reformierakondlastest pääseb sisevalimistest peaminister Siim Kallas, kes juhib nimekirja automaatselt, erakonna esimehena.

Reformierakonna praegustest juhtpoliitikutest pole sisevalimiste nimekirjas keskkonnaminister Heiki Kranichit ja regionaalminister Toivo Asmerit. Riigikogu liikmetest ei püri nimekirja Uno Mereste, Teet Helm, Aap Neljas, Kaljo Kiisk, Valve Kirsipuu, Rein Voog ja Neinar Seli.

Hetkel kuum