Nasdaq 2,5 aasta rekordtasemel

Annika Matson 09. jaanuar 2004, 00:00

Nasdaqi sulgumistasemeks jäi üleeile 2077,7 punkti. Eile alustas Nasdaq päeva 0,7protsendilise plussiga 2091 punkti tasemel.

Ralli taga on analüütikute head prognoosid tehnoloogiasektorile. Üleeile kergitasid analüütikud Inteli kasumiprognoosi ja aktsiasoovitust. Investeerimispank Sanford Bernstein tõstis maailma suurima pooljuhtide tootja Inteli aktsia indeksiga võrdse turutootluse soovituse indeksit ületava turutootluse peale. Inteli aktsia hinnasihti tõstsid analüütikult 34 dollarilt 42 dollarile. Smith Barney analüütikud tõstsid Inteli kasumiprognoose. Inteli osakaal Nasdaqi koondindeksis on üle 7%. Delli, mille osakaal Nasdaqis on 3%, lisas investeerimispank Bear Stearns oma soovituste nimekirja.

Eesti tuntud investeerimispankur Rain Lõhmus on Nasdaqi indeksisse kuuluvatest aktsiatest panustanud USA online-oksjonipidaja eBay aktsiatesse. ?Firma on hea, aga aktsiaid juurde osta ei kavatse, sest need on juba liiga kallid,? ütles Lõhmus. Ta lisas, et tema huviorbiidist on Nasdaq viimasel ajal üldse välja jäänud, sest indeks on liiga kiiresti üles roninud. Suuremat huvi pakub talle S&P 500 indeks ning tema sealne lemmik on USA farmasektori lipulaev Pfizer. Lisaks USA aktsiaturule on Lõhmus hakanud pikemalt silma peal hoidma Hiina aktsiaturul.

Ka Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind ei soovita Nasdaqilt liiga kiire tõusu tõttu midagi osta. ?Selline tõus Nasdaqil nagu eelmine aasta on tänavu vähetõenäoline,? ütles Lind. Jälgida soovitab Lind kõrge riskiga Amazon.com-i. Osta soovitab ta aktsiat, kui hind langeb seniselt 53 dollarilt ligi 20% ehk on 40 dollari juures. Hansabank Marketsi kliendid on tema sõnul viimasel ajal aktiivselt kaubelnud Inteli, Microsofti ja Nortel Networki aktsiaga.

Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktori Sven Kunsingu lemmiksektor on läbi aegade olnud kolmemõõtmeliste (3D) graafikakaartide tootjad, kes toodavad ruumilisi mootoreid mängukonsoolidele XBox ja Gamecube. ?Tegu on pooljuhtide alamsektoriga, kus kaks põhilist tegijat on USA firma NVidia ja Kanada firma ATI Technologies,? ütles Kunsing. Tema sõnul on ajalooliselt NVidia olnud suurem tegija, olles turuliider arvutite 3D videokaartide osas. Kuid eelmisel aastal võitis turgosa ATI, mis on Microsofti uue XBox Nexti graafikamootori väljatöötaja.

Lähikuudel on oodata NVidia uue põlvkonna videokaartide esitlust, mis peaksid olema ilma seniste disaini- ja tootmisprobleemideta. Ka ATI on välja tulnud mitme uue tootega. ?ATI võib huvitavamgi olla, kui neil õnnestub oma kohta NVidia ees säilitada või isegi tugevdada,? ütles Kunsing.

LHV maaklertegevuse juht Kristjan Lepik pakkus spekulatiivsele investorile välja USA rõivatootja Warnaco Groupi aktsia. ?Ka Microsoft on põnev, aga see on veidi rahulikumalt liikuv aktsia,? möönis Lepik. Tema enda portfellis on USA tarkvarafirma Lawson Software aktsia, juurde ostaks ta pooljuhisektorisse kuuluva Aeroflexi aktsiaid, kui see langeks 13 dollari juurde. ?Kauplen üsna aktiivselt ja nädala või kahe pärast võivad nimetatud aktsiad olla juba ajalugu,? märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing