Gunnar Dudkin tagasi platsil

Väinu Rozental 16. jaanuar 2004, 00:00

Tegelikult on endine tippkorvpallur Dudkin hoidnud end alati, ka enne kohtusaagat, ärimaailmas tagaplaanile ning avalikkuse tähelepanust võimalikult eemale. Seni on vaid vähesed olnud teadlikud Dudkini pingutustest arendada pereringi kuuluvaid firmasid, millest olulisim ? poja Gustaviga kahasse rajatud konsultatsioonifirma OÜ G & G Investeeringud ? hoiab silma peal Balti suurima, Ülemiste kaubanduskeskuse valmimisel.

Gunnar Dudkini äripartnerid hindavad Dudkinit kui ausat ja sõnapidajat ärimeest, kelle sõna maksab. Dudkin ise ei pea ennast ärimeheks, vaid ettevõtjaks, kes tegutseb tasa ja targu. Ta möönab, et on küll aastate jooksul asutanud kuus-seitse firmat, kuid jäänud tasapisi nende juhtimisest kõrvale ning täna osaleb enamikus vaid passiivse investorina. Pereringi kuuluvaid ettevõtteid juhivad peamiselt abikaasa Aiki, poeg Gustav või õde Marika.

?Minu põhitöö, mis võtab kogu mu aja, on konsulteerimine ja selle eest saan ma ka palka,? rõhutab Gunnar Dudkin. Talle ja pojale kuuluva

G & G Investeeringute suurkliendiks on Skandinaavia ehituskontsernile NCC kuuluv OÜ NCC Ehitus, mis on Tallinna lennujaama naabrusse rajatava kaubanduskeskuse peatöövõtja. Gunnar Dudkin on ühtlasi kontserni NCC esindajana nii Eesti kui Läti tütarettevõtte nõukogus. ?Vastutan NCC ehitustegevuse eest Eestis ja Lätis,? kommenteerib Dudkin ja lisab, et ehitustööde aastamaht kahes riigis ulatub 45 miljoni euroni.

Ülemiste kaubanduskeskuse tegevjuhi Guido Pärnitsa sõnul on Gunnar Dudkin tõestanud, et suudab väga hästi juhtida suurt projekti. ?Kui suurte ehituste puhul püütakse sageli tellijat kuidagi pügada, siis Dudkin on meie vastu igati aus olnud,? lisab Pärnits.

Endine tipptasemel korvpallur Gunnar Dudkin sukeldus äritegevusse 1990ndate aastate algul, kui moodustas esimese kaubandusega tegeleva ettevõtte. Dudkini hoogsale rabelemisele mitmel ärilainel tõmbas aga mitmeks aastaks kriipsu peale kriminaalsüüdistus ja kohtusaaga.

Dudkin tunnistab, et kohtuasi tekitas temaga seotud ettevõtetele korvamatut kahju, sest kuna ta ise ei saanud näiteks Inrestauraatori ja Mendaliga tegeleda, jäid need firmad ehitusturu arengust maha. Perefirmade juhtimine jäi inglise keele filoloogi haridusega abikaasa Aiki õlgadele.

Dudkini viis kohtupinki tehing, mille ta tegi Tartu Kommertspanga (TKP) likvideerimiskomisjoni liikmena ja komisjoni volitusel. TKP juhi Rein Kaarepere pinginaaber ja sõber Gunnar Dudkin sattus enda kinnitusel likvideerimiskomisjoni tänu sellele, et Inrestauraator oli TKP üks võlausaldajaid.

Kohus leidis, et Dudkin ei tagastanud TKP-le panga võlgnikult, Soome kodakondsusega ärimehelt Ivan Podrjat?ikovilt 1993. aastal saadud 238 000 USA dollarit. Dudkin maksis raha mitmes osas kahele erafirmale, mis olid likvideeritavalt TKP-lt omandanud Podrjat?ikovi laenu ja tasunud TKPs külmutatud rahaga.

Paljud TKP likvideerimisega seotud isikud on hiljem ajakirjanduses avaldanud arvamust, et Dudkini süüdimõistva otsuse juures oli tunda ühiskondliku tellimustöö hõngu. Dudkin mõisteti vangi, ehkki mitte ükski instants ei esitanud tema vastu mingeid pretensioone ja kohus ei tuvastanud kahjukannatajaid ega mõistnud kellelegi sentigi hüvitist välja. Vanglakaristust Dudkin siiski kandma ei pidanud, sest president andis eluohtlike südamehäirete käes vaevlevale Dudkinile armu.

?Ma ei taha seda meenutada, sest see on olnud mulle ja mu perele väga raske,? ohkab Dudkin ja lisab pärast väikest mõttepausi: ?Samas pole halba heata ? võib-olla just tänu sellele sain teada oma südamehädast.? Dudkini kinnitusel tarbib ta iga päev rohtusid, mis vererõhku kontrolli alla hoiavad. Hea sõbra Rein Kaarepere äkksurm on liiga hästi meeles.

Üks väheseid, kes Gunnar Dudkinile raskel ajal selga ei pööranud, oli perekonnatuttav, ASi Skanska EMV juhatuse esimees Jaanus Otsa. Otsa sõnul tunneb ta Gunnar Dudkinit juba lapsepõlvest saati, nad on ühes koolis käinud, mitmes korvpallimeeskonnas koos mänginud ning ühiselt äri ajanud, näiteks Inrestauraatoris.

Jaanus Otsa hinnangul on Gunnar Dudkin juhina visionäär ja ideede generaator. ?Ta on alati olnud selge liider,? iseloomustab Otsa. ?Samas on ta inimesena soe, südamlik ja teinekord liiga usaldav, mis on talle võib-olla kurjalt kättegi maksnud.? Otsa rõhutab Dudkini armastust korvpalli vastu. ?Peale selle, et Gunnar oli väga hea korvpallur, pean teda ka üheks parimaks korvpallitreeneriks,? räägib Otsa ja tunneb kahetsust, et Gunnar Dudkin enam treenerina ei tegutse.

Omal ajal tippmeeskondades Kalevis ja Ehitajas mänginud Dudkinile on spordiga kaasnenud tutvused mitmel puhul marjaks ära kulunud. Nii näiteks sai temast Tartu soojamajanduse ostja, Soome firma Kotkan Energia usaldusmees. Head sidemed Kotka linna energiafirma juhatuse liikme Antero Anttilaga pärinevad 70ndate aastate algusest, mil Dudkin jooksis korduvalt Tallinna esindusmeeskonna rivistuses väljakule Tallinna sõpruslinna Kotka meeskonna vastu ja korvpalli armastav Anttila oli Kotka linnapea.

?Eesti energiaturule ihkav Kotkan Energia otsis meest, kes teab ja tunneb kohalikke olusid,? põhjendab Gunnar Dudkin, miks Soome energiafirma tema poole pöördus. ?Minu roll oli konsulteerimine, mis ühel hetkel kasvas aga üle tõlkimiseks, sealhulgas kultuuride vaheliste erimeelsuste tõlkimiseks.? Dudkin lisab, et tema vahendustegevus lõppes pärast osapoolte vahelist kokkulepete saavutamist ehk paar kuud enne ASi Tartu Keskkatlamaja aktsiate müügilepingule alla kirjutamist.

Saatuse irooniana tegelesid Tartu soojamajanduse müümisega Kotkan Energiale 230 miljoni krooni eest lausa kaks kohtulikult karistatud isikut, sest ka Tartu peamise soojaärimehe Tiit Veeberi oli Eesti kohus kelmuse, pettuse, dokumentide võltsimise ja maksudest kõrvalehoidmise eest süüdi mõistnud. Veeber on hiljem seljatanud Euroopa Inimõiguste Kohtus kaks korda Eesti riigi ja jätkab võitlust oma õigeksmõistmise nimel.

?Meie ei usalda inimesi, meie usaldame raha ? ja 230 miljoni krooni eest saab palju usaldust,? ütleb Tartu linnapea Andrus Ansip 2000. aasta 25. augusti Tartu Postimehes, kommenteerides Tartu Keskkatlamaja aktsiate müüki firmale, mis on seotud kahe kohtulikult karistatuga.

Tiit Veeber on veendunud, et ilma Gunnar Dudkini sõnata poleks Kotka energeetikafirma mehed söandanud Tartu soojamajandusse raha panna. ?Soomlased usaldasid Dudkinit ja Dudkin usaldas mind,? sõnab Veeber. ?Dudkin on sõnapidaja mees. Just sellistest meestest tunneb meie ärimaailm suurt puudust.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing