Hansapanga aktsia Ida-Euroopas teine

Annika Matson 19. jaanuar 2004, 00:00

Austria ajaleht tõi välja 10 parimat Ida-Euroopa aktsiat, millega saavad investorid kõige enam uuest Euroopa Liidu laienemisest kasu lõigata.

Enamik Austria erainvestoreid investeerib Ida-Euroopasse fondide kaudu, otse aktsiatesse tavaliselt raha ei paigutata, ütles Wirtschaftsblatti rahaturgude ja börsi osakonna juhataja Robert Gillinger. Ta lisas, et Ida-Euroopa fondid on väga populaarsed.

- Austria ajalehe uurimuses sai esimese koha T?ehhi suurim telekomifirma Cesky Telecom, mida nimetati regiooni staaraktsiaks. Aktsiat soovitab osta 91,7% neist analüütikutest, kes firma arengut jälgivad. Austria panga Raiffeisen Ida-Euroopa aktsiate fondihalduri Matthias Silleri sõnul on T?ehhi valitsus otsustanud müüa selle aasta lõpuks oma 51protsendise osaluse firmas. Teada on ka esimene ostuhuviline ? Taani Telekom TDC. Silleri andmetel on võimalik hind 341 T?ehhi krooni aktsia kohta. Hetkel kaubeldakse aktsiaga 290 krooni tasemel, seega oleks pakutav hind ligi 18% kõrgem.

- Hansapank on ajalehe edetabelis teisene. Hansapank ei ole mitte ainult suurim pank Eestis, vaid lisaks ka turuliider Lätis ja Leedus, kirjutas ajaleht. Balti riikide regioonis kokku on Hansapanga turuosa 33%. Pangal on ideaalne võimalus võita regiooni majanduskasvust.

Kuigi aktsia on noteeritud Euroopa ühel väikseimal börsil, on selle likviidsus üsna kõrge. Käibe poolest võrdleb ajaleht Hansapanka Austria pankadega Erste Bank ja BA-CA. Hansapanga likviidsust aitab tõsta Tallinna börsi tihe seotus Soome kauplemissüsteemiga, kirjutas ajaleht.

- Kolmandal kohal on T?ehhi Komercni Banka. Ajalehe andmetel on ta T?ehhi suurim firmaklientide valdkonnas. Ligi 60% Komercni Banka aktsiatest kuulub Prantsuse suurpangale Société Générale. Mullu lõpetati edukalt panga krediidi-portfelli saneerimine. Problemaatiline on vaid asjaolu, et kõikides Ida-Euroopa riikides langevad intressimäärad, mis pikaajaliselt kahandab intressitulusid.

- Neljandal kohal olev Ungari OTP Bank napsas kevadel Austria panga Erste Bank nina alt ära Bulgaaria hoiupanga DSK. Umbes kahe nädala eest teatas panga juht Laszlo Wolf, et pank loodab ka sel aastal tugevasti kasvada. Möödunud aasta üheksa kuuga kasvas panga kasum 56%, 69,5 miljardi forintini (265 mln eurot). Ka alanud aastal ootab pank kasumi kahekohalist kasvu. Problemaatiline on Ungaris liiga suur eelarve defitsiit, mille tõttu tagandati riigi rahandusminister.

- Viienda koha pälvinud Ungari suurim telekomikontsern Matav on ajalehe andmetel hetkel Euroopa odavaim telekomiaktsia. 60% Matavi aktsiatest kuulub Deutsche Telekomile. Suurimas kasvusegmendis mobiilside on Matavi tütarfirma Westel turuliider. Möödunud aasta novembri lõpus oli 47,4% mobiiltelefonide lepingutest sõlmitud Westeliga.

- Kuuendal kohal tabelis on Ungari nafta- ja gaasifirma MOL. Kontsern upitas end eelmisel aastal Kesk-Euroopa naftasektoris suurte tegijate hulka. Ülevõtmised Slovakkias (Slovnaft) ja Horvaatias (INA) olid alles esimesed sammud. Spekuleeritakse, et MOL kavatseb osta Rumeenia firma Petrom ning luua ühisettevõtte Poola naftakontserniga PKN.

- Seitsmendal kohal on Poola suuruselt teine firma ? naftakontsern PKN Orlen. Ligi 40% turuosaga on ta Poolas turuliider tanklaäris. Kontsernile kuulub ka 19,7% Polkomtelist, mis on tähtsaim mobiilvõrguhaldaja. Liitumisi plaanib PKN põhitegevusvaldkonnas. Prioriteet on ühisfirma Ungari firmaga MOL. Rumeenias on PKN huvitatud Petromist ja T?ehhis Unipetrolist.

- Kaheksas on T?ehhi elektritootja CEZ. Analüütikute sõnul sobib aktsia pikaajalisele investorile. Lähiajal tahab CEZ üle võtta firmad Slovakkias ja Bulgaarias.

- Tabelis üheksas on Poola telekomifirma TPSA. 90% tavatelefoniteenusest on TPSA käes. Lisaks kuulub kontsernile Poola suuruselt teine mobiilsideoperaator PTK-Centertel.

- Kümnendal kohal on Ungari farmafirma Gedeon Richter. Selleks ja tulevaks aastaks on analüütikute prognoosid firma arenguks head. 25% kontsernist on riigi käes, erastamine võib toimuda veel sel aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing