Uue korteri broneerimisel tuleb tasuda kümnendik hinnast

Merle Tamm 26. jaanuar 2004, 00:00

Korterite broneerimine algab sageli juba enne hoone ehitamist ning seega on uue kodu otsijal mõistlik igati valvas olla.

Projekt. Kui arendaja on otsustanud teatud piirkonda kortermaja rajada, siis esmalt koostatakse hoone projekt, toimuvad läbirääkimised erinevate allhankijatega ning sageli sõlmitakse ka suulisi eelkokkuleppeid hoones valmivate korterite müügiks ? seda eriti juhul, kui tegemist on mingil moel erilise elamispinnaga.

Müügimaterjalid. Pärast projekti valmimist on võimalik koostada müügimaterjalid, milles toodud valmivate korterite plaanid, müügitingimused, maja pildid, hinnavahemikud ning pakutavate korterite suurus. Suuremad arendajad müüvad uusi projekte üldjuhul kas mõne tuntud kinnisvarabüroo vahendusel või oma loodud müügimeeskonna abiga. Sageli saadetakse eelinfo valmiva uue elamu kohta ka selle piirkonna vastu huvi tundnud klientide andmebaasidele, mistõttu võib osa kortereid juba laiemale avalikkusele suunatud pakkumise alguses broneeritud olla.

Broneerimine. Kui müügimaterjalid ning projekt on olemas, algab aktiivne müügitöö ning kortereid hakatakse broneerima juba enne ehituse algust. Kliendile näidatakse korterite plaane ning sõlmitakse lihtkirjalikud eellepingud, millega broneeritakse vastav korter. See annab garantii, et arendaja seda korterit edasi ei müü.

Broneerimislepinguga kaasneb sõltuvalt korteri väärtusest 10?15protsendiline ettemaks. Broneerimisleping määrab poolte õigused ja kohustused, maja täpse valmimisaja ning selle ületamisega kaasnevad viivised.

Seega on esimene samm korteri omandamisel astutud ning edasine suhtlemine käib vastavalt ehitusetapile.

Kuni neli kuud enne korteri lõppvalmimist on võimalik soovi korral muuta planeeringut ning valida oma maitsele vastav siseviimistlus. Sõltuvalt arendajast pakutakse kliendile võimalust valida erinevate siseviimistluspakettide vahel või teha materjali valik täiesti omal käel.

Ettemaks. Broneerimisleping seab mõlemale poolele teatud kohustused. Olles tasunud ettenähtud ettemaksu, pole kliendil sellest taganeda võimalik.

Juhul, kui selgub, et korterit pole mingil põhjusel siiski võimalik omandada, tuleb kliendil sellele teine ostja leida, ettemaksu tagasi ei maksta.

Ehitusgraafik. Pärast seda, kui klient on nii ehitusgraafiku kui ka vajalikud muudatused kinnitanud, läheb lahti ehitustegevus. Kui korter on valminud tähtajaks, siis võetakse kliendiga ühendust ning arendaja, ehitaja ja klient vaatavad korteri üheskoos üle.

Juhul, kui peaks ilmnema mingeid puudusi, märgitakse need ülevaatusakti, allkirjastatakse see ning seejärel jääb ehitaja ülesandeks need vastavalt kokkuleppele kõrvaldada.

Notariaalne leping. Korteri ülevaatamise järel seisab eest ostu-müügilepingu allkirjastamine notari juures. Maakler broneerib aja ning kontrollib kogu dokumentatsiooni õigsust ja olemasolu. Pärast lepingu allkirjastamist antakse üle korteri võtmed. Seejärel minnakse üheskoos taas uude korterisse, kus arendaja ning ehitajaga koos kirjutatakse alla korteri üleandmise-vastuvõtmise aktile. Selles dokumendis fikseeritakse elektri- ja veenäidud ning klient hakkab nende eest tasuma alles sellest hetkest.

Ehitusseaduse järgi antakse uuele ehitisele ka 2aastane garantii, mille jooksul kõrvaldab iga ehitusliku pisivea ehitaja tasuta.

Haldaja valik. Maja valmimisel on kohe vaja leida ka haldaja. Olenevalt arendajast käib haldaja valik kas arendaja eestvõttel, misjuhul on korterisse sisse kolides arendaja juba mõne haldusfirmaga lepingu sõlminud, või siis klientide eestvõttel. Sel puhul saavad korteri ostnud elanikud omal käel majale haldaja valida ning esimesed kolm kuud pärast maja valmimist tegeleb haldusega arendaja poolt määratud ajutise lepinguga haldaja.

Riskid. Esiteks on oluline uurida arendaja tausta ning kindlasti saab kvaliteeti ning paindlikku klienditeenindust oodata suurelt ja kogenud arendajalt, kes turul pikemalt tegutsenud.

Väiksemad, ühe kortermaja piires tegutsevad arendajad võivad olla kogenematud ning otsida võimalikult odavaid lahendusi ning mitte eriti usaldusväärseid partnereid. Probleeme võib tekkida näiteks maksevõimega või ehitaja garantii aktsepteeritavusega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing