Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Gurmaane ühendavad klubid
International Wine & Food Society (IWFS) on 1933. aastal loodud ja kaks aastat tagasi Eestisse jõudnud gurmaanide klubi. Eestis on ühendus kahe aastaga kogunud 35 liiget ja klubi koguneb regulaarselt, umbes korra kuus.
Klubi liikme Hede Kerstin Luige sõnul ühendab klubi inimesi, kes soovivad saada naudingut heast veinist ning heast toidust. ?Tavaliselt valitakse joogid pimedalt, ehk õhtul osalejad ei tea, mis markidega on tegu, neid siis maitstakse toidu kõrvale ja kirjeldatakse neid ning proovitakse margid ära arvata,? selgitab Luik.
Kokku saavad klubi liikmed peamiselt erinevates restoranides, kus restorani peakokk valmistab klubilistele midagi erilist ning tutvustab seda neile. ?Õhtutel ei sööda palju, ent selle eest hästi,? lisab Luik. Liikmeks saamiseks on vajalik kahe senise liikme soovitus.
Klubi tegemistes osalemiseks tasutakse aastamaks, mis sõltub vanusest. Üle 36aastastel 1100, alla 36aastastel 850 krooni. Lisanduvad iga kogunemisõhtu kulud. Klubi praeguste liikmete seast leiab sellised nimed nagu Imre Kose, Rein Kaselaan, Andrus Viisemann.
Hea veini ja toidu nautijad kogunevad ka Eestis kaks aastat tagasi asutatud rotisseur?ide klubis. Tegemist on Prantsusmaal 13. sajandil alguse saanud ühendusega.
Nii IFWSi kui ka rotisseur?ide klubi liikme ja restorani Stenhusi peakoka Tõnis Siiguri sõnul erinevad klubid selle poolest, et esimeses pannakse suuremat rõhku veinidele, teine on keskendunud toidule. ?Ühine joon on see, et mõlema liikmed peavad lugu heast toidust ja veinist,? selgitab Siigur.
Rotisseur?id valivad hoolikamalt restorani, kuhu oma maitsemeeli proovile panema minna. Nii annab klubi restoranidele välja spetsiaalseid seinaplaate, mis näitavad asutuse taset. Kahe aasta jooksul on niisuguse plaadi saanud mõned restoranid.
Klubil on liikmeid 40 ringis ja nimekirjast leiab näiteks Imre Kose ja veinispetsialist Kalev Kesküla. ?Tegelikult on niinimetatud professionaale liikmete hulgas vähe, ülekaalus on tavalised inimesed, kes naudivad toitu ja veini,? lisab Siigur.
Ühenduse liikmeks saab kahe senise liikme soovitusel. Aastamaks on 1000 krooni, sellele lisanduvad õhtuste ürituste kulud.
Lisaks rahvusvahelistele gurmeeklubidele tegutseb Tartus ka üks Eesti algupäraga toidunautlejate ühendus.