Suurim kukkuja oli mullu Seesam

Kristiina Randmaa 10. veebruar 2004, 00:00

Seesami kahju- ja elukindlustuse preemiad püsisid möödunud aastal üldjoontes tunamulluse tasemel, vastavalt 291 ja 73 mln krooni juures, samas kui konkurendid kasvatasid kasvava kindlustusturu arvel kogutud preemiaid miljonites kroonides.

Kokku kasvatasid üle 2 miljardi krooni makseid kogunud kahjukindlustusseltsid mullu turgu 19%, 579 mln krooni preemiaid kogunud elukindlustusseltsid ligi 30%.

Seesam Elukindlustuse turuosa kaotus läks maksma töökoha selle pikaaegsele juhile Taivo Saarele, kes lahkus töölt mullu oktoobris. ?Mis seal salata, läksin, sest teised kasvasid kiiremini,? sõnas ta.

Saare sõnul aitas madalseisu tekkimisele kaasa pankrotistunud Polaris Elu ja AB Elu keeruliste portfellide ülevõtmine mõni aasta tagasi. Lisaks ei toiminud tõhusana tundunud võrkturundus nii hästi kui algusaastatel, mil maaklerfirma In Bro & Partners müüs peamiselt Seesami tooteid.

Seesam Elukindlustuse praegune juht Erki Kilu seostas seltsi turuosa langust panganduse survega, kes kogus oma klientidelt üha enam kindlustuslepinguid. Kilu hinnangul on tegu ühekordsete suurte maksetega, mis pikemas plaanis ei jätku.

Elukindlustusseltsidest suutis kõige rohkem turuosa kasvatada Ühispanga Elukindlustus, kogudes preemiaid 50 mln krooni rohkem kui 2002. aastal.

Kuigi samamoodi preemiate mahult võimsalt kasvanud, loovutab Hansapanga Elukindlustus tilk tilga haaval oma toekast, enam kui 40protsendilisest turuosast. ?Kui konkurentide fookus oli selgelt suunatud investeerimisriskiga seotud elukindlustuse müümisele, siis meie fokuseerisime ärile pikaajaliselt väärtust lisavatele toodetele,? põhjendas Hansapanga Kindlustuse juht Paavo Põld. ?See ongi peapõhjus turuosa väikesele langusele, mida täielikult ei kompenseerinud ka pensioni kolmanda samba turuosa oluline kasv.?

Järgnevatel aastatel prognoosis Põld pankadega seotud seltside turuosa kasvu.

Kahjukindlustusseltsidest võitsid mullu enim turuosa juurde If Eesti Kindlustus ja ERGO Kindlustus. Viimase juht Olga Reznik oleks turu potentsiaali arvestades eeldanud isegi kiiremat tõusu ERGO-le. Peamiselt sõidukindlustuse peal elavas ERGOs kasvas mullu enam juriidilise isiku vara kindlustus ja sõidukikindlustus. ?Kindlustusturul on kasvupotentsiaali veelgi,? viitas Reznik pingelistele tulevatele aastatele.

Salva Kindlustus kasvas mullu peamiselt tänu liikluskindlustusele, suurendades seal preemiaid 20% võrra. ?See on suures osas seotud tariifide muudatustega,? märkis Salva kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt.

Lisaks tõi ta välja, et 2003. aasta olulisem sündmus oli seni stabiilsena püsinud reisikindlustuse turu kahjumisse pöördumine. See on seotud klientide teadlikkuse kasvu ja odavlennupiletite turule tulekuga, mis tekitab sagedamini reisitõrkeid. Kivirüüdi hinnangul reisikindlustuse hind sel aastal tõenäoliselt tõuseb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing